Сняг ще вали в почти цялата страна. Снимка Архив

Сняг ще вали в почти цялата страна. Снимка Архив

Жълт код е обявен в 13 области за 4-ти януари, петък, а за две области кодът е с цвят оранжев - Бургаско и Сливенско. Температурите постепенно падат надолу. През следващото денонощие страната ще попадне под влиянието на средиземноморски циклон, преминаващ южно от нас. В комбинация с арктичния въздух, нахлуващ от север, рязко ще застудее, предаде vesti.bg.

Средиземноморският циклон, който носи това нестабилно време, преминава южно от България. Затова и валежите от сняг са по-значителни в южните части на страната и почти не засягат североизточните.

В петък и събота валежите постепенно ще намаляват, като в събота за кратко и облачността ще се разкъса в западната половина на страната. Но от неделя идва нова порция сняг, която ще е по-осезаема в Северна България.

Уикендът ще е студен с минимални температури до -10 градуса. А в началото и до средата на новата седмица дните ще станат още по-ледени. На този етап прогнозите показват, че температурите ще паднат до -12 градуса в Западна България.

"Застудяването ще продължи около 10 дни. Най-ниските минимални температури ще бъдат в неделя и понеделник, с вятър, застудяване и слаби снеговалежи. След това живакът в термометрите ще падне до -18 градуса в Дунавската равнина и по високите полета на Западна България", каза синоптикът от НИМХ Марияна Попова.