Огнян Петков е художник на 2017 година. Снимки Лина Главинова

Огнян Петков е художник на 2017 година. Снимки Лина Главинова

Огнян Петков е тазгодишният носител на престижната награда "Художник на годината". Отличието на Община Бургас той получи на церемония в залата на Дружеството на бургаските художници. Призът скулптурът спечели в силната конкуренция на Андрей Янев, Никола Станчев и Петър Пецин. Наградата "Художник на годината" се връчва винаги на празника на Бургас - 6-и декември - Никулден.

На церемонията се обявяват и носителите на други две отличия - "Бург на годината" и "Завърнали се младежи" в конкурса, организиран от "Радио едно". В категорията "Завърнали се младежи" призът отиде при Даниела Павлова, вицешампион по информационни технологии. Слушателите на радиото се включиха активно в определяне на носителя на статуетката "Бург на годината". Сред номинираните бяха - поетът Ваньо Вълчев, проф. Георги Дюлгеров, Андрей Тодоров, Левон Манукян. "Бург на годината" стана архитект Емил Бурулянов. "Благодаря за наградата. През тази година имаше хора, които помогнаха на пострадалите от наводненията през октомври в региона. Затова давам наградата си на Пламен Карашев, който организирана благотворителни акции в помощ на засегнатите от бедстието хора", сподели Бурулянов. Той предаде отличието на кмета Димитър Николов. Градоначалникът обеща да намерят Пламен Карашев и дой да получи статуетката. Емил Бурулянов помоли кмета Димитър  Николов да изпълни детската мечта на неговия син Даниел. Миналата година малчугана поискал от  баща си да включи коледните светлини на Бургас. Сега Емил Бурулянов предада на кмета молбата на своя син пред събралите се в залата на Дружеството на бургаските художници. Публично кметът Николов попита детето: "Ще запалили ли елхата?". Малчуганът отговори: "Да".

По традиция връчването на наградите на "Радио едно" и "Художник на годината" предшества откриването на традиционната Никулденска изложба. В тазгодишната експозиция "Никулден'2017" участват художници от всички поколения. Бургаските автори се представят с живопис, рисунки, малка и голяма пластика, скулптура.

Галерия