Изпратили сме писмо до Деница Сачева с конкретни искания, каза Петко Иванов. Снимка Архив Черноморие-бг

Изпратили сме писмо до Деница Сачева с конкретни искания, каза Петко Иванов. Снимка Архив Черноморие-бг

Охранителните фирми в страната настояват за  подкрепа от държавата, за да запазят кадрите си в условията на пандемия. Ръководството на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева с копие до министър-председателя Бойко Борисов. В него от браншовата организация настояват да бъдат предвидени и мерки, които да са в подкрепа на техния сектор.

Над 130 000 са служителите в бранша. Затова от НАФТСО настояват правителството да вземе адекватни мерки, с които да ги подкрепи в тази сложна икономическа ситуация.

"До този момент не можем да се възползваме от нито една мярка – нито 60 на 40, нито 80 на 20. Клиентите, които имат договор за охрана с нас и са принудени за затворят бизнеса си  прекратяват отношенията си с нас. Това от своя страна означава, че ние също сме принудени да търсим начини за справяне със ситуацията. Заради прекратени договори за охрана не можем да задържим служителите си. Има два варианта, да ги освободим или да ги пуснем в неплатен отпуск", каза Петко Иванов управител на бургаската охранителна фирма "3С СОТ Бургас" ООД  и член на УС на НАФТСО. От началото  на пандемията до днес той вече е освободил над 40 охранители, поради това, че сектора на услугите за сигурност не може да се ползва от антикризисните мерки на правителството. В резултат освободените охранители са принудени да отиват в бюрата по труда и да ползват помощи за безработни, кооето е в тежест на държавния бюджет.