Петко Иванов е член на УС на НАФТСО и управител на бургаската охранителна фирма 3С СОТ. Снимка Архив Черноморие-БГ

Петко Иванов е член на УС на НАФТСО и управител на бургаската охранителна фирма 3С СОТ. Снимка Архив Черноморие-БГ

Фирмите от частния охранителен сектор в страната са готови да предприемат всички законови стъпки, включително и ефективни протести, за да защитят правата и интересите на фирмите си и на служителите, работещи в тях във връзка с рестрикцията относно новия Закон за частната охранителна дейност и проектонаредбите на МВР, регламентиращи неговото изпълнение. Това заяви Петко Иванов - член на УС на НАФТСО и управител на бургаската охранителна фирма "3С СОТ" ООД.

Във връзка с това те изпратиха обръщение до президента на Република България, до председател на 44-то Народно събрание, до министъра на вътрешните работи, до КРИБ и до КНСБ с очакване до 30-и април да отговорят на предложеното от охранителните фирми становище и позициите им относно поставените въпроси.

Те разпространиха до медиите и институциите свое изявление. Ето и пълният му текст:

           

Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), Индустриален клъстер “Сигурност” (ИКС), Националната асоциация на фирмите охраняващи с технически средства (НАФОТС), Съюз на фирмите за охрана и сигурност (СФОС), Националната асоциация на лицата и сдруженията извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД), Българска Камара за охрана и сигурност (БКОС), Национална браншова камара охранители и детективи (НБКОД, членове на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска стопанска камара (БСК) и Съюз за стопанска инициантива (ССИ), изразяваме общото ни становище по новоприетия Закон за частна охранителна дейност (ЗЧОД) /Обн. - ДВ, бр. 10 от 30.01.2018 г., в сила от 31.03.2018 г./ и Проектите на Наредба за условията и реда за организация и извършване на видовете частна охранителна дейност по чл. 5, ал. 1 от ЗЧОД и Наредба за реда, по който лицата удостоверяват, че отговарят на изискванията по ЗЧОД, публикувани на портала за обществено обсъждане на МВР на 12.03.2018г. преди влизането им в процедура по приемането им на 12.04.2018г.

На 26.03.2018 г. Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), Национална асоциация на фирмите охраняващи с технически средства (НАФОТС) и Националната асоциация на лицата и сдруженията извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД) в качеството им на членове на Консултативния съвет за сътрудничество по въпросите на частната охранителна дейност в ГДНП, изготвиха Становище, в което изразиха своята позиция по новия ЗЧОД и проектите на двете Наредби. Становището е изпратено до институциите, които изготвят и имат отношение към регламентиращите документи за охранителната индустрия:

Президент на Република България;

Председател на 44 Народно Събрание;

Председател на Комисията по Вътрешна сигурност и обществен ред при НС;

Министър на Вътрешните работи;

Зам.- министър на Вътрешните работи;

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ);

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

На 30.03. 2018 г. позиция приета на съвещание на ИКС, БКОС и СФОС и фирми от сектора са изпратени и до:

Министър председател на Р. България;

Омбудсман на Р. България;

Главен прокурор;

Председател на Консултативния съвет по законодателство към председателя на 44-ия парламент;

Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред;

Както и сезиране на Европейската Комисия.

Считаме за необходимо и безусловно наложително, влизането в сила на Закона   да бъде отложено за период не по-малък от една година от датата на обнародването му и/или до изработване и приемане на нов ЗЧОД. В този си вид Закона предвижда значителен брой промени от административен характер, въвеждането на които е свързано с много по-продължителен период от време от предвидения в § 16 от ПРЗ на ЗЧОД двумесечен гратисен период. Този проблем произтича от ЗЧОД и бе заложен въпреки предложенията, които Асоциациите, Сдруженията и Съюзите, представляващи индустрията за частна сигурност направихме пред законодателите. 

Проекто Наредбите, крещящо се нуждаят от съществени промени във философията им и произтичащите от нея правила, тъй като не кореспондират с реалността в нашия бранш, нито със декларираните от правителството цели за намаляване на административната и финансова тежест върху бизнеса.

Предложените Наредби водят до прекомерно много трудности, финансови и административни тежести и ангажименти от страна на фирмите, някои от които, както и сроковете за изпълнение  водещи до обективна невъзможност за изпълнението им. Освен това има доста неясноти в редица текстове, което може да доведе до проблеми между фирмите и контролиращите ги органи.

Всички сдружения, изразяваме готовност и желание активно да сътрудничим на законодателите, компетентните институции и частната индустрия за сигурност за пълноценен диалог и сътрудничество при промени на ЗЧОД и съответни подзаконови нормативни актове, съответстващи на европейските регламенти и право, социалната и икономическа действителност в страната и регламентиращи дейността ни в сферата на бизнес услугите и сектора на частните услуги за сигурност.

Категорично настояваме регламентиращите документи за нашата индустрия да са:

- съобразени с Конституцията на Р България;

-  хармонизирани с европейските норми и добри практики;

- отдаващи дължимата роля и признание на неправителствените организации, представляващи фирмите, осъществяващи частни охранителни дейности;

- съобразени с действителността, отговорностите  и рисковия фактор, пред които се изправяме ежедневно;

- съдържащи коректни правила, работещи процедури и изисквания към бизнеса;

- определящи ясни и обективни критерии за контрол и независими контролни органи;

- недопускащи условия за корупционна среда, разправа с неудобните и търговия с влияние

Изразяваме общия си апел, да бъдат взети под внимание позициите на бранша в процеса на изготвяне на нормативната база в нашата индустрия, защитаваща, както интересите на охранителния бранш, така и обществото и сигурността в страната.

Във връзка с изработването на устойчиво и работещо законодателство за нашата индустрия, създадохме работна група, състояща се от председателите на сдруженията, представляващи бранша, която е отворена за експертно участие към всички заинтересовани страни.

 Решени сме да предприемем всички законови стъпки включително и ефективни протести, за да защитим правата и интересите на фирмите и служителите, осъществяващи частна охранителна дейност.

Очакваме в срок до 30 април 2018 г. да отговорите на приложените Становище и Позиция относно ЗЧОД и проекто-наредбите предоставени Ви от представляващите сектора неправителствени организации.