С празнична украса Париж посрещна Коледа. Снимки Кристияна Ванчева

С празнична украса Париж посрещна Коледа. Снимки Кристияна Ванчева

Във Франция обсъждат трети локдаун, но този път ограниченията ще са по региони. Иначе френската столица Париж е празнично украсена, а с ваксината срещу Ковид-19 има надежда пандемията да свърши. "Париж е украсен, има движение по улиците и всичко е много по-оживено от преди празниците", разказа Кристияна Ванчева, която e родена в Ямбол, но от 2015-та година живее във френската столица. И във Франция започна поставянето на ваксината срещу Ковид-19, 78-годишна жена получи първата доза. Близкият кръг от приятели и колеги на Кристияна обаче засега ще се въздържат от поставянето й поради липса на достатъчно информация.

Франция е на пето място по заболеваемост в света като регистрираните случаи са вече над 2,5 милиона, от които 2 306 999 са активните. Смъртността продължава да е сравнително висока - 960 на милион души население. Броят на заразените продължава да е също висок, но се съобщава за спад в броя на хоспитализираните. Само за 27-ми декември са регистрирани нови 8822 случая.

От началото на пандемията с коронавирус, 42 седмици репортери на  сайт "Черноморие" Ви информират как останалия свят се бори със заразата. Това е възможно благодарение на разказите на българи, които живеят на различни места по света.

Коледните празници донесоха глътка въздух на парижани. Кристияна Ванчева разказа, че града е по-оживен от преди, той е празнично украсен и по-жив. "Усеща се голяма разлика спрямо октомври месец, когато бяхме затворени вкъщи. Тогава бе разрешено да излизаш само до супермаркета или аптеката, и да отидеш на работа. Улиците бяха много пусти, а усещането бе депресивно. Сега се усеща празника. Много хора, въпреки страхът от ковид, се събраха семейно за Коледа. В момента животът си тече почти нормално, единствената разлика е, че ресторантите и баровете са затворени. Няма служители или поне аз не съм забелязала такива, които да следят за ограничаване броя на хората в супермаркетите. Вечереният  час е от 20.00 до 06.00 часа сутринта. Изключението беше на Бъдни вечер, но за новогодишната нощ ще е отново в сила", разказа Ванчева.

Магазините във френската столица работят нормално и хората успяха да пазаруват коледните си подаръци. Другата новост за парижани е, че те вече могат да се придвижват свободно, без да са нужни декларации или да има лимит на разстоянието от дома им, което да изминат.

За жалост обаче и там бе регистриран случай на заразен с новия щам на Ковид-19. Френските медии съобщиха за него в неделя. Той е установен у френски гражданин, който живее във Великобритания и се е прибрал в родината си на 19-ти декември, за да прекара празниците с близките си.

Парижани обичат да се събират на големи компании и да се веселят, затова първоначално им бе трудно да свикнат със затворените бистра и ресторанти. Собствениците им бяха скептични към ограничителните мерки, но само в началото. "Станах свидетел на един протест от хотелиери и ресторантьори октомври месец. Но повече не съм видяла подобно нещо", сподели още Ванчева.

Галерия