Предложението на омбудсмана Тодор Стамболиев е изпратено до ОбС и до общинската фирма превозвач

Предложението на омбудсмана Тодор Стамболиев е изпратено до ОбС и до общинската фирма превозвач

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамбилиев предлага да отпадне ограничението за брой пътувания за жителите на Община Бургас, които са навършили 65 години. Той е изпратил мотивираното си предложение до Костантин Луков - председател на ОбС - Бургас, до Петко Драгнев - управител на общинската фирма превозвач "Бургасбус" ЕООД и до Диян Димов - председател на Комисията по транспорт и морско дело в ОбС - Бургас.

"На мнение съм, че онези от пенсионерите, които заплащат по-високата цена от 19 лева за навършилите 70 г. и 23 лева за навършилите 65 г. не следва да бъдат ограничавани в  броя пътувания за месец.

Сега те са ограничени в 50 броя пътувания на месец. Тези хора са си заплатили по-високата цена за електронната карта. "Бургасбус" ЕООД не търпи никакви финансови загуби, защото цената се запазва. Нека се даде възможност тези лица да не бъдат ограничавани в броя на пътуванията, както е в момента. Мисля, че това е справедливо и възможно решение за най-ощетената част от нашите съграждани-пенсионерите.

Доколкото съм запознат така е в град Варна и в град Пловдив. В град Варна за 2 лева на месец пенсионерите  пътуват по 1 линия, като единственото условие е да закупят карта за 3 месеца.  Няма ограничения в броя на пътуванията. Пак подчертавам – за 6 лева три месеца по една линия без ограничения в броя на пътуванията. В Пловдив за 16 лева на месец пътуват неограничено по всички линии, без ограничение и в броя на пътуванията. В Бургас и цената е по-висока и има лимит на броя на пътуванията", пише в писмото на Тодор Стамболиев.

"Моля да разгледате предложението ми и ако прецените, че е достатъчно аргументирано и справедливо да подготвите и внесете допълнение за разглеждане към внесената от Красимир Стойчев - зам.кмет по бюджет и финанси на Община Бургас докладна записка, за заседанието на Общинския съвет на 30-и януари 2018 година, с което да се премахне ограниченията в броя на пътуванията за всички пенсионери, платили по-високата цена за месечна електронна карта. Ако времето за реакция е малко, моля да имате предвид предложението ми за последващо изменение в ценовите тарифи на градския превозвач", пише още в писмото на омбудсмана.