Ваксинирането срещу COVID-19 е доброволно, но не е задължително. Снимка Архив Черноморие-бг

Ваксинирането срещу COVID-19 е доброволно, но не е задължително. Снимка Архив Черноморие-бг

Държавите, които обмислят въвеждането на задължителна ваксинация в борбата им срещу COVID-19, трябва да гарантират, че зачитат човешките права, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, цитирана от Inquirer, предаде Vesti.bg.

Говорейки на семинар на Съвета по правата на човека чрез видео изявление, Бачелет предупреди, че има важни съображения за правата, които трябва да бъдат взети предвид, преди да се направи ваксинацията задължителна.

Всякакви "задължителни ваксинации трябва да отговарят на принципите за законност, необходимост, пропорционалност и недискриминация", заявила Бачелет.

"При никакви обстоятелства на хората не трябва насилствено да им се поставя ваксина", категорична е тя.

Комисарят на ООН каза още, че целите, които се преследват от  страните, обмислящи задължителна ваксинация, за да запазят човешки животи и се борят с ожесточените вълни на пандемията са "разбира се от най-висока степен на легитимност и важност".

Но Бачелет настоя, че "задължителната ваксинация трябва да се прилага само когато е необходимо за постигане непреодолими цели на общественото здраве". "И този вариант трябва да се разглежда само когато по-малко натрапчивите мерки като носенето на маски и социална дистанция очевидно не са успели да отговорят на такива здравни нужди", обяснява тя.

Освен това комисарят подчерта, че за да бъде приемливо задължителното ваксиниране, трябва страните да гарантират, че ваксините са налични и достатъчни.

"Освен ако всички хора нямат наистина, на практика достъп до ваксини, задължителната ваксинация няма да е в съответствие с основните принципи на правата на човека за равенство и недискриминация", каза Бачелет.

Бачелет също така подчерта, че "използваните ваксини също така трябва да бъдат достатъчно безопасни и ефективни за постигане на целите на общественото здраве". Освен това всеки задължителен режим на ваксинация трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да позволява "подходящи изключения, като например, когато ваксинацията е медицински противопоказна за даден човек".

Бачелет каза, че може да е подходящо да се ограничат някои права и свободи, включително достъпа до училища, болници или други обществени места да става само след ваксинация. Но насилствените инжекции никога не са били приемливи, каза тя, "дори ако отказът на дадено лице да спазва политика за задължителна ваксинация да доведе до други правни последици, включително, например, подходящи глоби". "В случаите, когато се налага да има санкции, те трябва да бъдат пропорционални и да подлежат на преглед от съдебните органи", категорична е комисарят.

Бачелет настоя, че хората трябва да имат възможност да обжалват налаганите им санкции.

В перспектива, Мишел Бачелет каза, че всички въведени задължителни ваксинации "трябва да бъдат обект на чести официални прегледи, за да се гарантира, че необходимостта от тях остава, че са пропорционални и недискриминационни".