Около 50 души се наредиха на опашка, за да разберат какви са условията да получат статут у нас. Снимки Авторът

Около 50 души се наредиха на опашка, за да разберат какви са условията да получат статут у нас. Снимки Авторът

Опашка от около 50 украинци се изви днес пред салона на отдел "Миграция" към Пето Районно управление в Бургас. Хората, които са настанени в частни домове и ваканционни апартаменти на приятели, дойдоха, за да разберат какви са условията да получат международна закрила. Мобилен екип на Държавна агенция за бежанците е отново в морския град, за да обработи подадените заявления. "За днес имаме заявени 20 души, за утре още толкова от украинци, които искат статут", каза Димитър Захариев - директор на Регистрационно-приемателен център село Баня - териториално поделение на ДАБ.

Повечето от чакащите бяха жени с деца. Малцина бяха младежи и мъже. След началото на войната в Украйна президентът на страната Володимир Зеленски обяви всеобща мобилизация и на мъжете на възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат Украйна. Това е и причина броят на мъжете, които преминали границата да е толкова малък.

Наталия Вершинина е една от късметлийките, които успява да напусне родната Одеса. Те пътуват с осигурените от българската държава автобуси, които транспортираха български граждани, бесарабски българи, украинци от Одеса и околностите до страната ни. Логистиката бе осигурена от българското консулство там. Наталия не скри благодарността си на възможността да пътува за България. В родната Одеса тя е имало собствен магазин. А сета иска да работи. Признава, че може и да преподава. Заедно с дъщеря си Анастасия са отседнали в жилище на приятели в Поморие. Преди години Наталия е била на почивка в Поморие и тогава се е запознала с тях. В момента тя и дъщеря й са със статут на туристи. Те обаче дойдоха пред отдел "Миграция", за да разберат дали могат да получат статут, който да им даде право да работят.

"Повечето украинци искат хуманитарен статут, не статут на бежанец", отговори на въпрос на "Черноморие" Димитър Захариев. Мнозина са и тези, които чакат края на войната, за да се приберат в родината си. Това обаче няма да бъде възможно, ако вече са получили международна закрила. В този случай нямат право да се върнат в Украйна.

"Това може да стане след друга процедура, при която трябва да подадат молба, за да се откажат от статута си", обясни за "Черноморие" Александър Величков - директор дирекция "Качество на процедурата за международна закрила" към ДАБ.

По данни на Агенцията молби за международна закрила до 8-ми март са подали 213 украинци в цялата страна.

Международната закрила бива два вида - хуманитарен статут и статут на бежанец. И двете предоставят възможност за легален престой на територията на България, възможност за достъп до пазара на труда, получаване на медицински услуги при заплащане на осигуровките, достъп до образователната система за децата им и т.н. Хуманитарният статут се дава на хора, които бягат от война. Той дава възможност за пътуване в страни - членки на Европейския съюз, ако съответната държава няма различни изисквания към хората с такъв статут или не иска допълнителни документи като виза. Всяка държава от ЕС може да наложи различни ограничения за хората със статут и те да не успеят да отидат там, където са решили.

Статутът на бежанец е регламентиран от Женевската конвенция. Получаването му е по-дълга процедура. Статутът обаче касае лично преследване по политически причини, по религиозни причини, по етнически причини и то повече от веднъж. И това трябва да бъде доказана от всеки, който кандидатства за такъв статут.

Европейският съюз ще предостави временен статут на всички украински бежанци, коита са на територията на Съюза. Мярката обаче трябва да бъде одобрена с решение на Министерски съвет, за да влезе в сила в нашата страна. Тя ще е с по-облекчен режим в сравнение с международната закрила и ще даде възможност на украинците да пребивават легално на територията на страната ни, да работят за срок от 1 година с възможност за удължаване.

Галерия