Десетки бургазлии се наредиха на опашка за дръвчета

Десетки бургазлии се наредиха на опашка за дръвчета

Опашка за безплатни фиданки се изви в центъра на Бургас в ранния следобед днес. Десетки бяха дошли, за да си вземат овошки.

15 000 фиданки бяха осигурени в рамките на инициативата на Гората.БГ и Общински съвет - Бургас и се провежда по повод Седмицата на гората – 4-10 април.

Всеки имаше възможност да поюучи 10, 20 или колкото може да засади дръвчета. В кампанията се включиха и общински съветници, които ще засадят дръвчета в новия парк срещу Терминала в ж.к. „Меден рудник“, до Битака, на мястото на пресушеното блато.

Фиданките са плодни, медоносни и горски. Плодните са ябълки, облачинска вишна, орехи, сливи (жълта афъзка), махалебка (череша) и лешници (Ран Трапезундски), а останалите дръвчета са ясени, борове, златен дъжд, акация, шестил, липа, явори и др.

Повечето млади дръвчета са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Вишните, орехите, сливите (жълта афъзка), лешниците са директно плододаващи сортове, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите им варират.

Галерия