Община Бургас спечели проект за реставрация на фасата на храма. Снимка Община Бургас

Община Бургас спечели проект за реставрация на фасата на храма. Снимка Община Бургас

Опасват със скеле катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Дейностите са планирани да започнат в началото на следващата седмица. Община Бургас започва реализацията на проекта за реставрация на катедралния храм. Ще бъде обследвана фасадата, за да се постави най-точна диагноза и да се планират последващите интервенции.

Целта на Община Бургас е да консервира и защити каменната зидария на над 100-годишния храм. Тя осигури финансиране за проекта от ОП "Региони в растеж 2014-2020". Предвижда се възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата по сградата, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя разрушителен отпечатък.

Заедно с фасадната реставрация и възстановяването на автентичния външен вид, ще бъде монтирано художествено осветление, което да подчертае характерните елементи и да експонира атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието. В проекта е заложено осигуряването на възможност за озвучаване на прилежащото пространство при провеждане на храмови събития.

Църквата "Св. св. Кирил и Методий" е сграда с изключителна архитектура, важна част от миналото, настоящето и бъдещето на Бургас. Тя е включена в каталога "Сто национални туристически обекта", което носи добавена стойност към и без това знаковата й роля на един от символите на града.