На 13-ти март се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Снимка Светият синод

На 13-ти март се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Снимка Светият синод

Опелото и погребението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде на 16-ти март, събота. Това реши на извънредно заседание Светия синод. Той се събра днес в 14.00 часа, след като бе отслужена заупокойна молитва трисагий в църквата "Света Марина", където бяха положени тленните останки на патриарха.

В заседанието не участваха Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и Плевенският митрополит Игнатий.

Митрополитите взеха следните решения:

"На основание чл. 42, ал. 1 от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия старшият член на намаления състав на Светия синод - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпи временно във функциите на Наместник-председател на Светия синод.

След като обсъди въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Светият синод реши:

На 15 март т.г. в 9.00 ч. тленните останки на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 16 март т.г. в 9.30 ч. да бъде отслужена заупокойна Света литургия, а опелото на блаженопочиналия Предстоятел на БПЦ – БП ще започне след края на литургията. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Света Неделя", където ще бъде положено.