Снежна покривка се образува на 11-ти срещу 12-ти януари в Бургаско при първия за година сняг. Днес се очаква нов снеговалеж. Снимка Десислава Георгиева

Снежна покривка се образува на 11-ти срещу 12-ти януари в Бургаско при първия за година сняг. Днес се очаква нов снеговалеж. Снимка Десислава Георгиева

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава за 2-ри февруари, сряда, предупредителни жълт и оранжев код за валежи от сняг и дъжд.

Жълт код за валежи от сняг е в сила за областите: Пловдив, Стара Загора и Сливен. Количества валеж за денонощието в южните райони на тези три области до 20-25 mm и образуване на снежна покривка до 10-15 cm. В северните райони снежната покривка ще е до към 10 cm.

Оранжев код за валежи от сняг е в сила за областите: Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. За първите четири от тях прогнозата е за количество валеж за денонощието 30-40 mm и образуване на снежна покривка към 15-20 cm. За област Бургас - ще има валежи от дъжд, по-късно ще преминава в сняг. Количества за денонощието в северната част на областта 15-20 mm, в южната - 30-40 mm. След обяд ще започне да се образува снежна покривка.

В област Бургас прогнозата е за валежи от дъжд, който по-късно ще преминава в сняг. Количества за денонощието в северната част на областта са 15-20 mm, в южната - 30-40 mm. След обяд ще започне да се образува снежна покривка.

Над Западна и Централна Северна България ще е без валежи.

Вятърът от северозапад ще се усили. Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, а максималните - между 1 и 6 градуса.