Изкуството да падаш е първият пълнометражен филм на Орлин Милчев и ще бъде показан на 30-ти март в Бургас

Изкуството да падаш е първият пълнометражен филм на Орлин Милчев и ще бъде показан на 30-ти март в Бургас

Орлин Милчев ще представи филма си "Изкуството да падаш",с който ще бъде открит 21-вия "София филм фест на брега". Премиерата на филма е на 30-ти март от 19.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в Бургас. С Орлин Милчев в морския град пристигат и актрисата в главната роля Елена Замяркова, продуцентът на филма Георги Чолаков и монтажистът Димитър Андреев - Лалри.

"Изкуството да падаш" е първият пълнометражен филм на Орлин Милчев, за който той получи Награда за дебют на фестивала за българско кино "Златна роза" през 2022 г. Режисьорът завършва НАТФИЗ през 2016 г., а през 2017 г. – майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с късометражния филм "Добри", селектиран в конкурса "Jameson" на "София филм фест", "Естетика ФФ"  и ФФ "ВГИК" Москва. На фестивала "Ранно пиле" е обявен за най-добър български късометражен филм.

Елена Замяркова е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов, участвала е в театрални спектакли и се е снимала в дипломни късометражни филми, както и в пълнометражните филми "Каръци" на Ивайло Христов, “Сестра” на Светла Цоцоркова и др. 

Историята на "Изкуството да падаш" ни запознава със 17-годишната ученичка Бори, която отказва да бъде унижавана от момчетата в училище. Артистичната й, но лабилна майка не й дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният й дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си.

Във филма Елена Замяркова си партнира с Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Иван Бърнев, Димитър Николов и др. Сценарият е на Неда Филчева и Марин Дамянов, а оператор е Емил Христов.

Билети за този и за останалите филми от програмата на фестивала могат да се купят на касата в Културен дом НХК всеки делничен ден от 10.00 до 18.00 часа. Цената на редовния билет е 10 лева а с намаление - 5 лева. Продават се и абонаментни карти.

21-вият "София филм фест на брега" ще се проведе от 30-ти март до 7-ми април в Културен дом НХК. Той се организира от "Арт Фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".