Инициативата е навръх Деня на книгата и авторското право. Снимки Лина Главинова

Инициативата е навръх Деня на книгата и авторското право. Снимки Лина Главинова

Романът "Визвишение" на бургаския автор Милен Русков и "Петдесет нюанса сиво" на Е.Л.Джеймс са сред творбите, поставени в къщичката за книги на площад "Жени Патева" в морския град. В нея вече са и произведения на Христо Ботев, на Майн Рид, енциклопедии и други. Произведенията бяха поставени по инициатива на МГЕРБ и "България за младите" по случай днешния Международен ден на книгата и авторското право. Представители на двете организации донесоха книги от личните си библиотеки, с които да заредят къщичката. По този начин всеки бургазлия, който отдъхва в района, ще може да отвори къщичката, да избере произведения и да прочете част от него, а след това да върне книгата, към която ще посегне и друг.

През 2016 година от областната структура на МГЕРБ Бургас изработиха и поставиха първата такава къщичка за книги в Борисовата градина.

23-ти април е обявен за Ден на книгата и авторското право през 1995 година по инициатива на ЮНЕСКО. На този ден са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега.

Галерия