Тази година цената за наем на чадър в Слънчев бряг ще е 4 лева. Снимка Архив Черноморие-бг

Тази година цената за наем на чадър в Слънчев бряг ще е 4 лева. Снимка Архив Черноморие-бг

От 1 до 5 лева ще струва наем на чадър на плажовете по Черноморието това лято. "Една от основните мерки, която предприехме, е намаляване цените на чадърите и шезлонгите. По закон те трябва да бъдат намалени минимум с 50%. Вече имаме почти пълна готовност и като цяло цените са доста намалени", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове. От 132 плажа общо със сключени договори 17 ще са с нулеви цени, за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв. Нулеви са цените на чадъри и шезлонги ще има за плажовете - "Каваци - юг", "Каваци - север", "Елените", "ММЦ Приморско", "Царево - централен", "Ахелой", "Обзор - юг" и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лева, в Слънчев бряг - по 4 лева, Албена - 1 лев, Балчик - 1,5 лева, Созопол - между 3 и 5 лева.

Министърът обърна внимание, че всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лева, а при повторно нарушение - 100 хил. лева. "Единичната цена се определя съгласно договорите. Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях", коментира министър Ангелкова. 

Съгласно разпоредбите в закона, които бяха приети, до 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочното понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

"Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса. Изключително важно е да предлагаме качествен продукт и здравето на хората да бъде защитено", каза по време на посещението си в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова след работно посещение по Черноморието.

"Бяха проведени срещи с представители на сектора, които са особено важни след разговорите на министър-председателя Бойко Борисов с премиерите на Гърция и на Румъния и с президента на Сърбия за отваряне на общите граници с цел туризъм от 1 юни, а от 15 юни и с други държави от ЕС", каза тя.

"Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин", отбеляза министър Ангелкова и припомни, че през този януари прогнозите бяха за 10% ръст в туризма. Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора. Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари, каза още тя.

Министър Ангелкова изрази увереността си, че държавата и бизнесът обединено ще полагат усилия, за да се върви успешно напред, тъй като в момента стартира договарянето на 2021 г. "Всички искания, които браншът поставя, обсъждаме, както с премира, така и с колегите министри. Всяка мярка, което се предприема, е важна за подкрепа на сектора", посочи министър Ангелкова.