Карантината остава в сила във Франция, но е позволено с декларация да отидеш до магазина. Снимки Димитър Кичюков

Карантината остава в сила във Франция, но е позволено с декларация да отидеш до магазина. Снимки Димитър Кичюков

3 415 349 вече са регистрираните случаи на коронавирус по света, но се увеличава и броя на оздравелите, които надминават един милион души. Франция е на пето място по заразени с COVID-19 в света със 167 346 случая към днешна дата, като има спад на критичните случаи. Вече 46 дни страната е в изолация. Ако на 7-ми май данните за новите случаи са обнадеждаващи, от 11-ти започва поетапното излизане от карантината. Правителството е изготвило план как да се случи това до 2-ри юни. Има и амбиция да се правят по 700 000 теста седмично. Досега са направени 1 100 228 теста, което прави 16 856 на 1 млн. население.

Вече осем седмици от началото на епидемията с коронавирус репортерите на "Черноморие" ви информират как различни държави се справят със заразата. Това става благодарение на разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

Ако продължи низходящия тренд на новозаразени, на 11-ти май се очаква да отворят търговските обекти с площ до 40 хил. кв. метра. Това ще става при спазването на строги противоепидемични мерки и носене на предпазни маски. "Ако правилата от даден магазин не се изпълняват, то той може да бъде затворен по бързата процедура, докато не се въведат и изпълняват противоепидемичните мерки за дистанция, носенето на маски и ръкавици", разказа бургазлията Димитър Кичюков, който живее в Париж. Той допълни, че в момента носенето на маски във Франция е препоръчително, но не задължително. Задължително е обаче носенето им в обществения транспорт, като в някои гари или метростанции ги раздават безплатно. Глобата ако си без маска е 135 евро.

"Всяка вечер по телевизията ще се показва цветна карта на Франция с разпространението на заболеваемостта. В червените зони вируса циркулира масово, в зелените вируса е поспрял, а в оранжевата зона е средно разпространението му. Там където е червената и оранжева зони няма да има отваряна на паркове, градини и плажове. Засега Париж е в червена зона, което означава, че всички паркове остават затворени до 2-ри юни. До тази дата в цяла Франция, остават затворени и всички кина, кафенета, ресторанти", каза още Димитър. Добрата новина е че от 3,4 дни вече работят цветарските магазини в Париж. Този сектор търпеше големи загуби и отглеждането и производство на цветя бе пред катастрофа след като хиляди килограми цветя бяха изхвърлени и унищожени.

Към момента обаче правилата във Франция остават същите, макар че все повече хора все по-трудно ги спазват. Преди няколко дни в една от социалните мрежи се появи видеоклип как парижани танцуват и се забавляват в 18-ти район. Продължава да е в сила пълната карантина, въведена на 17-ти март. Излизането е възможно само до хранителен магазин, аптека или възрастен роднина и то с попълнена декларация. Все още не е възможно парижани да се отдалечават на повече от 2 км. от мястото, където живеят.

Галерия