В бургаската УМБАЛ и 60-те легла са заети с пациенти с корона вирусна инфекция. Снимката е илюстративна

В бургаската УМБАЛ и 60-те легла са заети с пациенти с корона вирусна инфекция. Снимката е илюстративна

От Регионалния център на националния единен телефонен номер 112 разпределят пациентите с COVID-19, които трябва да бъдат настанени за лечение в здравно заведение на територията на Бургас и областта, научи "Черноморие". Когато пациентът с положителен тест и е с леки симптоми той е на лечение в домашни условия. В случай, че положението му се влоши - не може да диша, развие пневмония и други сиптоми, тогава по препоръка на личния лекар се обажда на телефон 112. Оттам му изпращат линейка на Бърза помощ. С нея той е транспортиран до здравното заведение, в което му е посочено от диспечер на 112, че има свободни места за прием на пациенти с корона вирусна инфекция.

"Подаваме информация за свободните места на конкретен телефонен номер", каза за "Черноморие" д-р Бойко Миразчийски - изпълнителен директор на УМБАЛ - Бургас. В здравното заведение разкриха допълнителни места за лечение на болни с COVID-19. В момента всички 60 легла са заети. В интензивния сектор има 12 легла, като 8 са заети към днешна дата.

Другото здравно заведение, в което приемат пациенти с корона вирус е УМБАЛ "Дева Мария", където от 10 терапевтични легла 6 са заети.

Пациенти с инфекция се лекуват и в други болници в Бургас, в Айтос и Карнобат. Всички здравни заведения са в обща вайбър група и на два часа подават информация на наличието на свобни легла. Така от диспечър на 112 има информация за къде да насочи пациент, който е транспортиран с линейка и е за прием за болнично лечение. Към 2-ри ноември в болници в Бургас и региона са хоспитализирани 171 пациенти.