26 ученици ще бъдат приети в паралелката в СУ Св. св. Кирил и Методий. Снимка Архив Черноморие-бг

26 ученици ще бъдат приети в паралелката в СУ Св. св. Кирил и Методий. Снимка Архив Черноморие-бг

От 27-ми до 29-ти май приемат заявление за полагане на изпити за проверка на способностите. Заявлението се подава в училището, в което ученикът завършва VII клас. Изпитът по изобразително изкуство ще се проведе на 22-ри юни от 09.00 часа в бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий".

Изпитът за проверка на способностите по изобразително изкуство е практически и е с продължителност 5 (пет) астрономически часа. Изпитът е анонимен. Способностите се проверяват чрез изпълнение на изобразителна задача. Кандидатът избира и работи по една от поставените задачи, както следва:

- Изобразителна задача по изящни изкуства: Проект за фигурална композиция по избор на кандидата от две зададени теми. Изпълнение с живописни, графични, обемно-пластични изобразителни материали или смесени техники по избор на кандидата. Формат: на рисувателния лист: - за живопис – 35/50 см; - за графика – 25/35 см или 35/50 см; височина на пластиката в кръгло – 15/20 см; размер на пластиката в релеф – 15/20 см.

- Изобразителна задача по декоративно-приложни изкуства/дизайн: Проект за декоративна композиция/дизайн по зададена тема. Изпълнение с цветни изобразителни материали по избор на кандидата (акварелни бои или темперни бои) или смесени техники. Формат на рисувателния лист за декоративна композиция: 25/35 см или 35/50 см.

Учениците, които издържат успешно изпитите ще могат да кандидатстват за едно от 26-те места в паралелката по изобразително изкуство. Балообразуването се получава от броя точките от националното външно оценяване по български език и литература и по математика, удвоения резултат от изпита за проверка на способностите и оценките по български език и литература и по изобразително изкуство от свидетелството за основно образование, превърнати по скала в точки.