Заради необичайно топлото през януари време кокичетата цъфнаха още в началото на месеца. Снимка Петя Добрева и графика НИХМ

Заради необичайно топлото през януари време кокичетата цъфнаха още в началото на месеца. Снимка Петя Добрева и графика НИХМ

В четвъртък ще остане много ветровито, със силен, на места в Източна България и по северните склонове на планините - бурен вятър. Ще бъде предимно облачно, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. В Западна България и планините ще има и валежи от дъжд, над 1800-2000 m - от сняг, в отделни райони ще са значителни по количество. Доста топло за втората половина от януари с минимални температури между 8° и 13° и максимални - между 15° и 20°.

В петък в цялата страна ще има валежи, повече по количество и на повече места ще са в Западна и Южна България. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите, по-късно през деня и в по-ниските планински райони и високите полета дъждът ще преминава в сняг. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен юг-югозападен вятър и там температурите ще останат над 10°, а валежите ще са слаби и на отделни места.

През почивните дни ще се задържи предимно облачно, в Източна България с валежи от дъжд, а в Западна - слаби, и от дъжд, и от сняг, в неделя ще спират. Вятърът ще отслабне и временно ще стихне. Температурите ще се понижат, но ще останат над климатичните норми.

В началото на новата седмица ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Ще има значителна облачност, в западната половина от страната и валежи от дъжд, в планините над 1500 m - от сняг.

Галерия