Противоепидемичните мерки обаче остават в сила. Снимка Черноморие-бг

Противоепидемичните мерки обаче остават в сила. Снимка Черноморие-бг

От днес в страната се въвежда извънредна епидемична обстановка, която ще е в сила до 14-ти юни. Това реши на свое заседание снощи Министерски съвет. Извънредната епидемична обстановка влиза в сила, след като вчера изтече двумесечното извънредно положение. Противоепидемичните мерки обаче остават в сила.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.