Ползването на предпазни средства в обществения транспорт в Рим е задължително. Снимки Росица Мирчева

Ползването на предпазни средства в обществения транспорт в Рим е задължително. Снимки Росица Мирчева

От утре, 18-ти май, Италия прави голяма крачка към нормалния живот след 60 дни изолация. От понеделник ще отворят ресторантите, магазините, музеите, естестичните студиа. Все още границите на страната остават затворени до 3-ти юни. Училищата по всяка вероятност ще отворят наесен, като учениците ще са на двусменен режим.

Благодарение на наши читатели, които живеят на различни места по света, вече трети месец от началото на кризата с коронавируса, "Черноморие" ви информира как държавите се справят със заразата и какви мерки се предприемат.

Росица Мирчева, която живее в Рим сподели, че от утре много хора ще тръгнат на работа. "Заведениета ще отворят с разстояние между масите от 1 метър, със задължителна дезинфекция. Има разбира се и собственици, които въобще няма да отворят, защото не могат да покрият изискванията. Тези пък, които работят от вкъщи е препоръчително да продължат да го правят.  Като цяло всеки се стреми да спазва мерките, защото всички помним 60-дневната карантина вкъщи", каза Росица.

Условието за дистанция е мого добре решено в градския транспорт на Рим. Увеличен е броя на превозните средства, обозначени са седалките, които могат да се ползват, за да има разстояние между пътуващите. Отделно от това в самото превозно средство има човек, който казва дали могат да се качат още пътници. Община Лацио насърчава индивидуалния и екологичночист транспорт. Затова дава бонус на всички, които си закупят колело или друго подобно средство. Росица сподели, че в резултат на това велоалеите в Рим са пълни с хора.

Музеите, които ще отворят от понеделник пък предлагат различни варианти за посетителите си. Единият от които е, ако си закупиш предварително билет онлайн може да ползваш много голяма отстъпка. За съжаление обаче за туризъм на Ботуша ще може да се говори чак догодина. Границите на Италия остават затворени до началото на следващия месец, а вече пътуването в страната е разрешено. Плажовете по всяка вероятност ще останат затворени. "Туризмът буквално е разбит. Имам приятелка с туристическо бюро и те въобще няма да отворят", допълни още Росица.  

МАските на открито не са задължителни, но много хора ги носят. В супермаркетите пък не пускат без предспазни маски, а диспенсъри за дезинфектанти има навсякъде. "Наскоро получих комплект козметика, който бях си поръчала и ми подариха дезинфектант", казва Росица.  

Плавно и постепенно се изплащат и помощите, които правителството обеща на служителите, които не могат да работят. "Изплащат се 80% от заплатата по договор. Лошото е, че тези пари не са достатъчни и много хора са притеснени. Поемат се и 60% от наемите за средния и дребен бизнес. Обстановката продължава да е динамична и всеки ден има нещо ново, дори снощи премиера Конте говори за още помощи и данъчни облекчения", каза още Родица.  За разлика от България, където улиците бяха пълни с хора още преди да отпадне извънредното положение, то в Италия се наблюдава обратния феномен – така наречената фобия на колибата. "Хората ги е страх да излизат от домовете си. Предлага се психологична помощ, а откакто разрешиха изализането тези, които са се възползвали от нея са се увеличили. Специалистите казват, че сега ще трябва отново да се учим да живеем. Тук хората, може би защото са по-изплашени, но са много по-вманиечи на тема предпазни средства. Виждала съм дори как носят по два чифта ръкавици", посочи Росица.

Намалява броя на новите случаи на заразени с коронавирус в Италия. Така страната, която месеци заемаше челни позиции по заболяемост вече е на шесто място с малко над 70 хиляди активни случая. На 16-ти май са регистрирани 875 случая. Общият брой от началото на пандемията до днес е 224 760. Починалите са 31 763. Оздравелите - 122 810 души. До този момент на Ботуша на направени 2 944 859 теста, което прави 48 698 тествани на 1 млн. население.

Галерия