Новите случаи от изминалото денонощие са 305. Снимката е илюстративна

Новите случаи от изминалото денонощие са 305. Снимката е илюстративна

Всички противоепидемичните мерки в страната отпадат от четвъртък - 17-ти ноември. Това научи DarikNews.bg от Здравното министерство. 

За първи път COVID мерките бяха въведени в България на 13-ти март 2020 година, само дни след първите регистрирани случаи на заразата у нас. Оттогава поетапно мерките бяха затягани и разхлабвани, наложи се дори затваряне на бизнеси и забрана за пътувания. 

Все още не е ясно какви са аргументите за отмяна на противоепидемичните мерки.

В последните дни здравните власти отчитат намаляване в двуседмичната заболеваемост, като към 16 ноември, тя е 69.62 заразени с коронавируса на 100 хиляди души. 

Действащите COVID мерки са в сила до днес - 16-ти ноември, сряда.

Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. 

Всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябваше да спазват физическа дистанция от 1,5 м. 

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имаха ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябваше да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). При възможност и по преценка те трябваше да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени. 

В обществените и търговските обекти бе задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете. 

Задължително бе и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От Здравното министерство увериха, че действащата заповед няма да бъде удължавана след 17-ти ноември.

Новите случаи за изминалото денонощие са 305 заразени, излекуваните са 298, активните случаи са 7 789.