Христо Димитров е новият председател на ОбС Варна. Снимка ОбС

Христо Димитров е новият председател на ОбС Варна. Снимка ОбС

От втория път избраха председател на Общинския съвет във Варна. Първите номинирани за поста бяха Николай Костадинов от "Възраждане" и Николай Стефанов от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България". Нито един от тях обаче не удпя да събере нужното мнозинство, за да спечели вота.

Последва нова номинация и повторно гласуване. За председател на ОбС бе издигнат инж. Христо Димитров от коалиция "Алтернатива на гражданите". Той събра 31 гласа "за" и така оглави местнияпарламент от мандат 2023-2027 г.

"Благодаря на всички гласували и на тези, които не участваха в гласуването. Така или иначе ние всички заедно ще трябва да работим за града. Това беше и нашата идея – да участваме в управлението хора, които са далеч от политиката. Сега, разбира се, ще сме близко до нея", бяха първите думи на новоизбрания председател.

"Ще докажем, че Варна е град с много добро бъдеще. Ще се опитаме да използваме всичко останало от предишните управляващи като проекти, като решения, и да реализираме всички идеи на партиите с помощта на кмета, за да направим това, което всички искаме – да работим за Варна и да я направим най-добрия град за живеене", допълни инж. Димитров.

Христо Атанасов Димитров е строителен инженер, завършил е специалност "Строителство на сгради и съоръжения – конструкции“. Това е неговият първи мандат в Общински съвет – Варна. През последните години той участва активно в ръководството на строителния бранш. Два мандата е бил председател на областното представителство на Камарата на строителите в България (КСБ) - от 2013 г. до 2019 г. През това време става заместник - председател на КСБ (София), а от 2022 г. е председател на Контролния съвет в КСБ. Семеен е, има син, дъщеря и три внучки.