Кметът инж. Георги Лапчев оцени рибената чорба на победителите от ДГ Ален мак в конкурса на Рибния фест в Царево. Снимки Лина Главинова

Кметът инж. Георги Лапчев оцени рибената чорба на победителите от ДГ Ален мак в конкурса на Рибния фест в Царево. Снимки Лина Главинова

Отборът на детска градина "Ален Мак" в Царево спечели тазгодишното състезание за приготвяне на най-вкусната рибена чорба. Традиционно кулинарната надпреваха събира отбори от цялата страна по време на Рибния фест, който се провежда първата събота на септември на пристанището в морския град. Фестивалът, който се превърна в традиционен и чакан от стотици българи и чужденци, се организира от Община Царево по идея на кмета Георги Лапчев.

Тази година в най-интересното състезание, това да приготвяне на рибена чорба, участваха пет отбора. Тимът на БНР - Бургас, на СУ "Никола Вапцаров" - Царево, "Power FM", на детска градина "Ален Мак" - Царево и представители от Шумен. Различна морска и речна риба бяха приготвили любителите - готвачи, за да впечатлят претенциозното жури. И тази година председател на кулинарния тим, който оценяваше качествата на рибената чорба бе телевизионния водещ Ути Бъчваров. В журито с него бяха депутатът Диана Саватева, кметът на Царево Георги Лапчев, актьорът Николай Станоев и обичаната от няколко поколения естрадна звезда - Йорданка Христова. Те опитаха рибената чорба и на петте отбора преди да направят избора си. Победител тази година стана тимът на детска градина "Алек Мак".

Десетките жители на морския град и туристите, които бяха дошли специално за Рибния фестивал опитаха от рибената чорба на петте кулинарни тима, както и от приготвената от моряците от Военноморска база "Бургас". Традиционно Ути Бъчваров приготвя миди по царевски в огромния си тиган, с който обикаля цялата страна.

Празникът продължи с много музика и настроение.

Галерия