Бургаският отбор отвя конкуренцията и се класира за финала в Лондон. Снимки Архив Черноморие-БГ

Бургаският отбор отвя конкуренцията и се класира за финала в Лондон. Снимки Архив Черноморие-БГ

Отборът на бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника се класира за финала на състезанието "Шел еко маратон", което ще се проведе в Лондон, Великобритания през 2019 година. Тимът - учениците Атанас Христов, Велин Георгиев, Антон Стойчев и техният преподавател Красимир Кънчев премихана успешно квалификациите, които се проведоха в Париж. Те се състезаваха в категория "Прототип задвижван с електрическа батерия". Другите три категории на състезанието бяха: "Прототип заадвижван с бензинов двигател", "Прототип задвижван с дизелово гориво" и "Прототип задвижван с водородна помпа". Участниците в надпреварата са ученици и студенти. Условието е те да са изработили сами автомобила, с който ще участват.

Учениците от ПГМЕЕ и техният преподавател се трудиха три месеца над своето возило. Дизайнът е направен за един учебен час. Електромобилът е дълъг 2,40 метра, широк - 84 см и висок - 90 см. За направата на шасито е използвана алуминиева стълба, за купето - пяна и стиропор,, за корпуса - фибро стъкло.

Тимът на училището показа завършеният електромобил пред своите съученици и ръководството на училището преди да замине за Париж. Отборът тогава бе изпратен с торта и пожелание за успех, който не закъсня.

"Искам да благодаря на кмета на Община Бургас Димитър Николов, който ни подкрепи финансово, за да се реализира участието на тима ни в състезанието", каза директорът на ПГМЕЕ Роза Желева.

Днес, бургаският прототип ще бъде представен пред зала "Арена Армеец" в София, заедно с останалите български отбори, които ще участват догодина в надпреварата "Шел еко матарон" в Лондон.

Това е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Трите локации в Европа, Америка и Азия отвеждат студентите на пистата, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии.

В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Галерия