В медицинския пункт работят фелдшер и медицинската сестра. Снимка Пресцентър Община Каварна

В медицинския пункт работят фелдшер и медицинската сестра. Снимка Пресцентър Община Каварна

Медицински пункт за уязвими групи заработи в квартал "Хаджи Димитър" - Каварна. В него ще се преглеждат безплатно живеещите в квартала, без да се налага да ходят до болницата в града, чиято отдалеченост често се явява сериозно затруднение пред ромските семейства. Инициативата е на Община Каварна и само в първите седмици от откриването медицинският пункт бе посетен от над 100 пациенти.

Подобряването на здравния статус на ромите и други уязвими групи е една от мерките, заложени в социалната програма на Община Каварна.

Всеки делничен ден от 8:30 часа до 12:00 часа жителите на квартала имат възможност да бъдат прегледани безплатно от медицинските специалисти – фелдшер Пламен Йосифов и медицинската сестра Румяна Гудева. Прегледите включват измерване на кръвно налягане, манипулации, като поставяне на инжекции, превръзки и системи, и други.

Оборудването на медицинския кабинет бе предоставено от Евелина Кенарлиева - кмет на село Раковски.

"Опитваме се да помогнем на здравно неосигурените. Крайната цел е да се подобри здравния статус на уязвимите групи. Това бе част и от предизборната ми програма", каза по повод откриването на пункта Нина Ставрева - кмет на община Каварна.