Предметите са открити при проучвания на риф край нос Чироза. Снимки Черноморие-бг

Предметите са открити при проучвания на риф край нос Чироза. Снимки Черноморие-бг

Над 400 съда - изцяло запасени и части от тях, датирани от XVII век, са открити при първото проучване на морското дъно край нос Чироза, заключен между Рибарското селище на Ченгене скеле и бургаския квартал "Крайморие". Много малка част от изящно изработеното стъкло - капачета с орнаменти, дръжки от кана, чаша със столче, малки чашки, дъна от съдове и делви бяха показани за първи път пред журналисти в двора на Етнографския музей в Бургас. Те са намерени при проведените през това лято проучвания от екип, ръководен от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей, със заместник ръководител д-р Милен Николов, директор на РИМ - Бургас. В него участва и Найден Прахов от Националния център за подводна археология.

Няколко стъклени съда има само в Националния исторически музей. Те са купени от тогавашния директор на НИМ - Божидар Димитров през 1997 година от водолази от Бургас. По думите на Найден Прахов, съдовете са намерени на морското дъно край остров "Света Анастасия" от водолази.

"Въпреки че има информация за обекта от 2000 година, тази година за първи път се правят тези проучвания чрез подводни издирвания и по суша", каза проф. Иван Христов. Според Найден Прахов, съдовете са били на борда на търговски кораб, който е отплавал по всяка вероятност от пристанище в Италия, минал е през Бофора и се е разбил в риф край нос Чироза. Луксозните съдове са изработени в някои от италианските фабрики за стъкло, каквито са тези на остров Мурано. Те са били предназначени за богати хора. Не е изключена версията корабът да е трябвало да акостира на някое от пристанищата в Созопол или в Несебър и стоката да бъде продадена там или оттам да бъде претоварена, и да отплава по Дунав към държави от Източна Европа. "Предстои да бъде установено точно, къде са произведени тези предмети за бита", допълни Найден Прахов.

Всички намерени стъклени и керамични съдове (в тях са се транспортирали зехтин, маслини, смола, зърно б.а.) ще бъдат заведени във фонда на Регионалния исторически музей в Бургас. Част от тях ще бъдат показани в експозиция в музея. Друга част ще бъде подредена в Рибарското селище, след като бъде изграден център по проект на Община Бургас, а малка част от предметите ще бъде показана и на обособено място на лодкостоянката в Крайморие.

"Ако не беше намесата на кмета на Бургас Димитър Николов, тези проучвания нямаше да се случат", категоричен е директорът на РИМ Милен Николов.

Общината е дала 20 000 лева за експедицията под вода. Парите не са били заложени в бюджета за настоящата година "Това лято бяха проучени едва 3-4% от терена. Поех риск да инвестираме тази сериозна сума, въпреки че можеше нищо да бъде открито и тогава щях да понеса критика. Но това не се случи и през следващата година проучванията край нос Чироза ще бъдат акцент в бюджета на Общината", каза кметът Николов. Той не разчита на помощ от страна на Министерството на културата за този проект. "От Министерството морално ни подкрепят, но парите за разкопки не стигат", така градоначалникът отговори на въпрос на "Черноморие" дали Общината би поискала средства за следващата година за проучванията край нос Чироза.

Кметът призова всички бургазлии, които са намерили такива стъклени находки да ги предоставят на музея, за да бъде обогатена колекцията. А средствата за откупката им ще бъдат от бюджета на Общината.

Галерия