Златното колие е открито два дни преди края на археологическите разходки на термите. Снимка Красимира Костова

Златното колие е открито два дни преди края на археологическите разходки на термите. Снимка Красимира Костова

Златно колие с три висулки от края на IV и началото на V е открито от екипа на Красимира Костова при разкопки в термите на Деултум. За втора поредна година обектът се отплаща щедро на екипа на Красимира Костова с изненадващи находки като бижуто. "Колието е 24 каратово. Верижката му е масивна и по всяка вероятност е носено от знатна дама. Термите отново ни изненадаха, защото ние там не очакваме да открием злато. А за втори сезон попадаме на такава находка", каза пред "Черноморие" Красимира Костова - директор на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт" в средецкото село Дебелт. Златното колие е открито в пластове от пожар от средата на V век. Предстои да бъде датирано времето, през което е изработено. Също в термите, но през миналото археологическо лято, Красимира Костова откри златна обеца. Тя е изработена през II век и данни за това има в един от най-красивите фаюмски портрети от същото хилядолетие.

Откриха златна обеца от II век в термите на Деултум

По време на проучванията се чертае стратиграфията на термите, която трябва да даде ясна представа за началото на изграждането им. За това ще помогнат и откритите около 300 бронзови монети. Датировката им ще допринесе археолозите да разберат, от кой век водят началото си термите на Деултум.

"За нас е по-важна архелогията и архитектурата, не толкова златните находки. Открихме фрагменти от настилки от втория период на термите, мозайки от мрамор, мраморни плочи, с които са били облицовани стените, фрагменти от подовото отопление", допълни Красимира Костова.