SvMarina

SvMarina

Откриват четири клиники в УМБАЛ "Света Марина"

на лечебното заведение. Ще бъдат открити отделение по ортопедия и травматология и отделението по неврохирургия, клиниките по нефрология, диализа и токсикология и по вътрешни болести. Ремонтът е осъществен в рамките само на 6 месеца и струва 6,5 млн. лева. 

Създаването на отделението по неврохирургия е проект без аналог в последните 30 г. в страната, а в настоящите условия е равносилно на подвиг. Това е бутикова специалност, изключително тясно свързана с технологичния напредък. Проектирането и реализирането на идеята изисква не само големи инвестиции, но и огромен мениджърски потенциал.
Отделението по неврохирургия при УМБАЛ "Св. Марина" понастоящем представлява най-модерният неврохирургичен център в България, който по нищо не отстъпва на водещите европейски, американски и азиатски клиники. Операционна зала разполага с уникална за страната апаратура от последно поколение. На денонощно разположение са модерните болнични магнитен резонанс, мултислайс компютърен томограф и мозъчен ангиограф, благодарение на които е възможно своевременно и прецизно диагностициране на цялата гама неврохирургична патология по най-съвременен начин. Ще се лекуват всички неврохирургични заболявания на главния, гръбначния мозък и периферните нерви във всички възрастови групи. Минимална инвазивност и максимална ефективност се цели при операциите на съдови заболявания, на тумори на централната нервна система, дегенеративни заболявания на гръбнака, вродени малформации и др. 

В УМБАЛ "Св. Марина" - Варна се намира единствената специализирана Клиника по нефрология в цяла Североизточна България, базирана на ІV етаж. В нея се прилагат всички утвърдени в световната практика диагностични методи за установяване на бъбречно заболяване, респективно бъбречна недостатъчност. Ръководител на клиниката е доц. д-р Валентин Икономов, дмн. От 1996г. в Клиниката е въведена перитонеалната диализа като метод за извънбъбречно очистване на кръвта. Към момента 17 пациенти с терминална бъбречна недостатъчност са на амбулаторна перитонеална диализа, а осем от тях провеждат апаратна такава. За тази дейност отговаря Д-р Р. Зорчева,  – главен асистент.

От 1986 г. за първи път се реновира Клиниката по вътрешни болести. В концепцията на МБАЛ "Св. Марина" ЕАД – Варна Клиниката по вътрешн боолести е от съществено значение, т.к. основен приоритет в нейната дейност е ранната диагноза на заболяванията от областта на вътрешната медицина. В клиниката се диагностицират и лекуват всички остри, обострени и хронични вътрешни заболявания с комплицирано протичане, при които се прилагат инвазивни и неинвазивни диагностични процедури и интензивни терапевтични такива. Приемат се и се лекуват тежко болни по спешност и болни с неясна диагноза, трудна за интерпретация.

Днес+