Решението е взето на заседание на щаба. Снимка Областна управа

Решението е взето на заседание на щаба. Снимка Областна управа

Грипната епидемия в област Бургас се отменя. Това обяви областният управител Вълчо Чолаков, след заседание на Щаба за борба с грип и остри респираторни заболявания. Решението прекратява всички предприети мерки, в това число и ваканцията за учениците.

Кметовете по места имат правомощия да преценят дали дните 12-13 март ще бъдат учебни на територията на тяхната община. Такива намерения са заявени само от община Поморие.

В останалите 12 общини училищата са готови да посрещнат учениците утре - 12-и март. Взети са всички мерки по дезинфекция, организация и контрол.

               Броят на заболелите от сезонен грип е спаднал на 419 случая от наблюдаваното население, при 469 при обявяване на епидемията. Болничните заведения също регистрират намаляване на броя на хоспитализираните и налични свободни легла.

               С отмяната на грипната епидемия не отпадат въведените мерки за ограничаване разпространението на корона вирус. Остава забраната за масови мероприятия, спортни събития и други, които са предпоставка за събиране на много хора на едно място. От Щаба призовават за спазване на дисциплина, висока лична хигиена, ограничаване на пътуванията  и контактите.