Бургас и София бяха включени в турнето, което се отменя

Бургас и София бяха включени в турнето, което се отменя

Събитията, посветени на Китайската Нова година, които бяха планирани за началото на февруари в Бургас ще бъдат отменени, научи "Черноморие". Причината за това е бързо разпространяващия се коронавирус. 2794 души в Китай вече са заразени с вируса, а броят на смъртните случаи достигна 80.

Бургас беше спирка в турнето "Процъфтяващият път на коприната" - "Живописна Джъдзян". Спектакълът беше планиран за 5-ти февруари в морския град, а в него участват артисти от китайския град Нинбо. Шоуспектакъл на арт трупата "Тиенихуей", пътуваща фотоизложба "Живописна Джъдзян", както и творчески занимания за опознаване на нематериалното културно наследство на провинция Джъдзян щяха да бъдат представени пред бургаската публика. Билетити за събитието се продаваха на каса "Часовника".

Заради сериозната обстановка в Китай и разпространението на вируса обаче, турнето се отменя. Всеки, който си е закупил билет ще може да го върне на каса "Часовника" още днес, 28-ми януари. Паричната сума ще бъде възстановена срещу билет с касов бон.

Официалното изявление на организаторите от Китайски Културен център - София по повод отмяната на турнето гласи следното:

"Скъпи приятели,

За да спрем успешно разпространение на коронавируса, както и да осигурим опазването на живота и здравето на хората вътре и извън пределите на Китай, китайското правителство спира временно всички групови пътувания на китайци извън Китай, свързани с обмен и друг тип обществени мероприятия. Поради това изразяваме искрено съжаление, налага се да Ви уведомим, че събитията в Бургас и София през периода 5 до 8 февруари, свързани с Китайската нова година, няма да се проведат. Благодарим Ви за Вашето разбиране! Разчитаме на Вашата неизменна подкрепа и интерес към събитията на Китайския културен център в София".

Община Бургас изказва своето съжаление и готовност при първа бъдеща възможност отново да е партньор в реализирането на събития в Бургас, представящи многообразието на китайската култура.