Само елха има на централния площад в Прага, едно от най-посещаваните места в града. Тази година коледни базари няма. Снимка Радостина Михайлова

Само елха има на централния площад в Прага, едно от най-посещаваните места в града. Тази година коледни базари няма. Снимка Радостина Михайлова

Без типичните коледни базари Чехия тази година. Вече повече от седмица училища и магазини са отворени. Страната е на 24-то място в класацията с над половин милион заразени с коронавирус. Активните случаи са 57 253, от които 576 са критични. Над 3 милиона са направените тестове до момента. От септември случаите на Ковид-19 непрекъснато се увеличават. От началото на декември новорегистрираните всеки ден са около 4 хиляди души. Правителството ще поиска да се удължи извънредното положение в страната до 11-ти януари 2021 година и да се увелкичат санкциите за нарушения на противоепидемичните мерки.

От началото на пандемията с коронавирус вече 39 седмици репортери на "Черноморие" Ви информират как останалият свят се справя със заразата и какви мерки предприема. Правим това чрез разказите на бургазлии от най-горещите точки на света.

Вече малко повече от седмица в Прага отново кипи живот и чешката столица е в очакване на коледните празници, макар и без коледните базари. Според бургазлийката Радостина Михайлова, която от години живее в Прага, не е изключено отново мерките да бъдат затегнати. "Засега моловете работят и са пълни с клиенти. Отворени са и козметичните и фризьорски студиа. В магазините, които не са за храна, се влиза с изчакване. Няколко пъти ми се наложи да чакам някой да излезе, за да вляза аз. Създадена е организация като един служител дезинфекцира пазарската кошница и я подава на следващия клиент, който трябва да влезе. Маските и дезинфекцията са задължителни. Когато времето позволява, парковете също се пълнят с хора. Забелязвам, че децата нямат възпитание и излизат на разходки по групи", разказа бургазлийката.

Това отпускане на мерките обаче доведе отново до повишена заболеваемост, което накара правителството на Андрей Бабиш отново да ги затегне. От днес отново се забранява консумация на алкохол на обществени места. Забранява се и продажбата му по пазари, а ресторантите ще затварят още в 20:00 часа.

Спортистите вече ще носят маски, когато практикуват в зали. Чешкото здравно министерство е изготвило правила за тестване на антигени на всички клиенти на местни здравноосигурителни компании, които проявяват интерес към теста. Тестването ще се проведе между 18-ти декември и 15-ти януари. Подобно на България и в Чехия има стратегия за бъдеща ваксинация. През така наречената първа фаза министерството предвижда централизирано закупуване на ваксини и ваксинация в специално обособени центрове. Приоритетни ще са най-рисковите групи от населението - възрастни хора и хронично болни, здравни и хигиенни специалисти, служители на институции за социални грижи. Правителството иска да увеличи и глобите за неспазване на противоепидемичните мерки като те станат 50 000 крони.

Повече от 68 милиона души по света са заразените с коронавирус, а 47 милиона вече са се справили с вируса. Най-много заразени продължава да има в САЩ, Индия и Бразилия.

Отново се разширяват възможностите за пътуване на българските граждани до Чешката република, включително с цел туризъм или семейни посещения за Коледните празници. Запазва се изискването за влизане на територията на Чешката република след направен негативен PCR тест с давност не повече от 72 часа преди датата на влизане, както и на попълнен електронен пътнически формуляр, който е достъпен от следната уеб страница: https://plf.uzis.cz/. В извънредни случаи се допуска възможността за PCR тест в Чешката република в рамките на 5 дни след влизане на чешка територия. В такива случаи са валидни ограниченията за придвижване до получаване на негативен резултат от теста.

При належащи пътувания от съществено значение, чието времетраене не надвишава 24 ч., е възможен достъп до Чешката република без необходимост от представяне на негативен резултат от PCR тест или попълване на електронен пътнически формуляр. Туризмът, спортните дейности или посещението на ресторант не попадат сред пътуванията от съществено значение.

При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.