53 души с корона вирусна инфекция са на интензивно лечение. Снимката е илюстративна

53 души с корона вирусна инфекция са на интензивно лечение. Снимката е илюстративна

Отпада изискването за PCR тест след 14-дневна карантина. Обмисля се и намаляване на нейния срок. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперитавен щаб за борба с корона вируса. Причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си.

"Българските граждани да бъдат спокойни, към момента не се налага затягане на мерките или налагане на нови такива в борбата с коронавируса. Ще продължим само да упражняваме контрол върху сега действащите мерки", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Към 7-ми октомври има 1033 случая с пациенти, хоспитализирани с коронавирусна инфекция, от които 53 са в интензивни отделения. Броят на леглата за терапевтични грижи е 7307. За коронавирусно лечение, нуждаещи се от интензивни грижи разполагат с 1108 легла.

Заетостта на леглата към настоящия момент е 5% от пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Към днешна дата общият брой на деца и ученици, дали положителен тест за COVID-19, са 101, 3268 са карантинирани. Положителните на инфекцията учители са 133, карантинирани са 119. От всички паралелки в училища на 1000 паралелки 3 са карантинирани и не ходят на училище, съобщи проф. Ангелов.Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост по отношение на децата в училища, категоричен беше здравният министър.

България е на 24 място по заболеваемост и на 7-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа. Това сочат данните на Европейския център по контрол на заболяванията. У нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000. Спрямо страните от Балканския полуостров България е на 5 място по заболяваемост и на 4 място по смъртност.

"Заболеваемостта у нас е със средния за Европа ръст. България все още е в зоната с най-светлия оранжев цвят. Оформя се една група от около 10 страни, в които ситуацията е доста тежка", заяви още доц. Кунчев. Няма разлика от изискванията на други страни към нас, когато се пътува. В момента се зяснява защо Великобритания продължава да изисква 14-дневна карантина за пристигащите на Острова българи", каза държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.