9,3 млн. лева се отпускат по бюджетите на общини за финансиране на музеите и художествените галерии с регионален характер. Снимка Архив Черноморие-бг

9,3 млн. лева се отпускат по бюджетите на общини за финансиране на музеите и художествените галерии с регионален характер. Снимка Архив Черноморие-бг

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 11,9 млн. лева за финансиране на държавните музеи и художествени галерии и на музеите и художествените галерии с регионален характер. От тях 9,3 млн. лева се отпускат по бюджетите на общини за финансиране на музеите и художествените галерии с регионален характер, а 2,6 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на културата за финансиране на държавните музеи и художествени галерии.

С предоставянето на допълнителните средства ще се осигурят необходимите гаранции за стабилност на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали, енергия и горива. По този начин ще се повиши и качеството на изпълнението на програмите и дейностите на тези институти във връзка с опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности, ще се осигурят и по-добри възнаграждения на заетия персонал в тези публични услуги.

Средствата се предоставят във връзка с приетите в чл. 1, ал. 5, т. 10.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. разходи за финансова подкрепа на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер чрез увеличаване с до 50 на сто на стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране, включително за възнагражденията на персонала.