Турнирът на името на Жулиета Шишманова се провежда всяка година в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Турнирът на името на Жулиета Шишманова се провежда всяка година в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

До 200 000 лева ще бъдат отпуснати от бюджета на Община Бургас за 2022 година за турнира по художествена гимнастика "Жулиета Шишманова", ако той бъде включен във веригата Гранд при. Това гласуваха на сесия общинските съветници в Бургас. Докладната записка за отпускането на средствата е входирана от Йордан Георгиев - председател на Комисията по спорт и младежки дейности в ОбС. Предложението му обаче претърпя корекция преди да бъде гласувано и прието.

В докладната си записка Георгиев предлага: "Община Бургас да кандидатства чрез Българска федерация по художествена гимнастика и СКХГ "Черноморец" Бургас пред Световната федерация по художествена гимнастика и Комитета на Гранд при турнирите за включване на турнира за приза "Жулиета Шишманова" във веригата Гранд при. След одобряване на турнира за приза "Жулиета Шишманова", като турнир от веригата Гранд при, Община Бургас да излъчи свои представители в Организационния комитет и съдейства, като съорганизатор по изпълнение на всички изисквания от регламента за провеждане на Гранд при турнирите. В рамките на средствата за направление "Спорт" в бюджет на Общината за 2022 година да бъде предвидена сума в размер на 200 000 лева за финансово подпомагане провеждането на турнир по художествена гимнастика от веригата Гранд при за приза на "Жулиета Шишманова".

Исканата сума разпали страстите по време на дебатите, които се проведоха традиционно онлайн. Сумата, според част от съветниците, е изключително голяма на фона на останалите средства за спорт, които се отпускат.

По предложение на зам.-председателя на Комисията по спорт и младежки дейности Георги Маринчев текстът придоби друго звучене: "Точка 2, която касае въпросната сума да стане така: При одобряване на турнира за приза "Жулиета Шишманова", като турнир от веригата Гранд при, в рамките на средствата за направление "Спорт" в бюджета за 2022 година на Община Бургас да бъде предвидена сума в размер до 200 000 лева за финансово подпомагане провеждането на турнир по художествена гимнастика от веригата Гранд при за приза на "Жулиета Шишманова".

Това предложение напрактика означава, че Община Бургас ще отпусне средства до 200 000 лева, само в случай, че турнира стана част от веригата Гранд при. В противен случай, тази сума няма да бъде разходвана.

Докладната записка бе приета единодушно след направените от Георги Маринчев корекции.