В Бургас ще отбележат 70 години от рождението на Емил Чакъров. Снимки Лина Главинова и архив

В Бургас ще отбележат 70 години от рождението на Емил Чакъров. Снимки Лина Главинова и архив

Музикално-поетични вечери "Памет за Емил Чакъров" е мотото на предстоящите тържества в Бургас. Те ще минат под знака на 70 години от рождението на нашия съгражданин - маестро Емил Чакъров . Той е роден на 29-и юни 1948 година.

Вечерите включват, както оперни и симфонични произведения,  които е дирижирал именития бургазлия, оперетни и симфонични концерти,така и поетична вечер. Идеята за организирането на десетте дни, посветени на именития бургаски диригент е на неговата учителка и преподавателка по руски език Радка Памукова, зад която застава и Община Бургас.

В тържествата ще се включат музиканти, които градят кариерата си в чужбина - Германия, Белгия, Швейцария. Сред поканените е съученикът на  Емил Чакъров - проф. Минчо Минчев, както и професор Георги Спасов и Димитър Иванов, последният концерт майстор на маестрото. Стартът на музикално-поетичните вечери "Памет за Емил Чакъров" ще бъде даден с мултимедийното представяне на творчеството и живота на маестро Емил Чакъров. За своя съученик и приятел ще говори Минчо Минчев. На специална видео стена ще бъде излъчен запис на операта "Борис Годунов“, дирижирана от Чакъров. Зрителите ще видят и чуят изпълненията на световноизвестните оперни звезди  -Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Стефка Минева.

В една от вечерите ще звучи изпълнение на клавирното трио - Милена Вълева - цигулка, Людмила Михайлова - виолончело и Кремена  Димитрова - пиано. С шедьоври  от оперната класика  ще се представят певците Йордан Христозов, Диман Пенчев и други солисти от Държавна опера Бургас.

Маестро Найден Тодоров, популярен сред музикалните среди, като новият  Емил Чакъров, ще гостува в Бургас със Софийския симфоничен оркестър. В деседневката ще се включи Димитър Баласопулов. Бургазлията, които трупа музикална слава в Швейцария, ще представи свой поетичен спектакъл, посветен на великия дух на България.

Организаторите на музикални празници "Памет за Емил Чакъров" подготвят изненада за публиката. На сцената на операта ще се качат досегашните носители на статуетката на името на Емил Чакъров. Сред тях са проф. Минчо Минчев, Димитър Иванов, Георги Спасов, Найден Тодоров и др.

Празниците ще завършат с оперетна вечер, ще звучи изпълнение на "Травията".

"Предвижда ме още музикални изяви, които за сега запазваме в тайна", довери един от организаторите на празниците  Радка Памукова. Тя е решила твърдо, след тържествата в памет на Емил Чакъров, да направи дарения. Дамата, притежава огромен снимков, музикален архив, награди, грамоти, както и фрака и палката на маестро Емил Чакъро. Тя най-вероятно ще ги подари на Централния софийския архив - София, секция "Музика“. Част от вещите на Чакъров, Памукова ще предаде на Бургаския държавен архив.

Галерия