Докладната записка бе приета на сесия на ОбС - Приморско, на която присъства и областния управител Мария Нейкова. Синмка Областна управа - Бургас

Докладната записка бе приета на сесия на ОбС - Приморско, на която присъства и областния управител Мария Нейкова. Синмка Областна управа - Бургас

Паметникът на хан Тервел* ще се издига в Приморско. Общинските съветници подкрепиха докладната записка на кмета на морската община Димитър Гермнов паметникът да бъде територията на Приморско. На заседание на ОбС - Приморско  присъства и областният управител Мария Нейкова, която преди броени дни се срещна с представители на Инициативния комитет, който ще прави паметника.

Приморско не е случайно избрано място за паметника. В този регион са се водили едни от най-решаващите битки, водени от хан Тервел. Паметникът ще бъде позициониран върху държавна земя, като и по този начин Община Приморско няма да бъде ощетена. Нейкова категорично заяви и че средствата, необходими за проектирането и реализирането на паметника, няма да бъдат за сметка на бюджета на морската община. Те ще бъдат събрани от обществена дарителска кампания, която Инициативния комитет ще обяви в най-скоро време.

*хан Тервел е вторият владетел на България. Източниците днес показват различни данни за периода на управлението му 700 - 721 г. (701 - 718 г.). През 705 г. е въздигнат от император Юстиниан в имперска титла кесар, с което се създава прецедент в историята. Вероятно е бил християнин, подобно на дядо си Кубраг. Според някои изследователи канонизираният от източната и западната християнска църква за светец свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа, е Тервел.