DSC_8227

DSC_8227

Панагюрското златно съкровище с ново защитно покритие

на Елица и Стунджи. От 22.00 до 06.00 часа сутринта в събота изложбата ще може да бъде разгледана при вход свободен. Тя ще гостува в града до 31 август.

DSC_8302

Панагюрското златно съкровище е собственост на Националния исторически музея и след гостуването край морето ще се върне отново там. Следващата заявка за показване е за откриването на музея в Панагюрище. От града искат съкровището да бъде върнато и изложено там. Но молбата им до този момент не е удовлетворена. Ще бъде обаче направено копие на съкровището, което ще бъде подарено на музея в Панагюрище. В момента има само едно копие на съкровището и то може да се види в музея в Пловдив.

Копието се прави посредством вземане на отпечакът, от който се правят отливки. Панагюрското съкровище обаче има много реплики - авторско виждане за предмета.

Освен това злато в изложбата са показани и маската на Терес и неговия пръстен, също собственост на НИМ, както и златни накити намерени при разкопките на Некропола на Месамбрия.DSC_8327

Панагюрското златно съкровище е открито случайно на 8 декември 1949 година от братя Дейкови при копане на глина за производството на керамичната фабрика в игоизточната територия на Панагюрище. Първоначално съкровището е било в музея в Пловдив, където е съхранявано четвърт век. При откриването на НИМ в столицата през 1984 г. съкровището влиза в постоянната му експозиция. Съкровището се състои от девет златни предмета - ритон с глава на елен и сцени с подвизите на Херакъл и Тезей - края на IV - началото на III век преди Христа, ритон с глава на елен и сцена "Съдът на Парис", каничка-ритон с главата на богинята Хера, каничка-ритон с главата на богинята Атина, каничка-ритон с главата на богинята Афродита, фиала, амфора-ритон, ритон с протоме на козел, рито с глава на млад овен и дионисова сцена.

В експозицията са включени и маската на Терес и пръстена му открити от експедицията на Георги Китов през 2004 година в района на село Шипка.

Съкровището пристигна в Бургас на 1 юни при невероятни мерки за сигурност.