Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на Общината Златка Мусева. Снимка БГНЕС

Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на Общината Златка Мусева. Снимка БГНЕС

Кметът на Созопол Панайот Рейзи подава оставка. Това свое решение Панайот Рейзи е съобщил в присъствието на председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов и на зам.-председателя на ГЕРБ и член на ИК на партията Димитър Николов, съобщиха от ГЕРБ, предаде vesti.bg

Освен от кметския пост, Рейзи подава оставка и като член на ПП "ГЕРБ". Това свое решение той аргументира с желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Панайот Рейзи посочи, че с този свой личен акт иска отново да покаже високия морален стандарт в ПП "ГЕРБ", според който представителите на партията в законодателната, изпълнителната и местната власт напускат своите постове дори само заради съмнения за нарушения на закона.

Преди ден спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на Общината Златка Мусева. Делото е по искане на специализираната прокуратура, а мотивите са в 66 страници.

Заседанието започна с искане на защитата за прекратяване на делото. Според адвоката на Рейзи и Мусева спецсъдът не е компетентен да го гледа, защото разследването се води от Софийската градска прокуратура и докато не се стигне до внасяне на обвинителен акт, то ще е от компетентността на Софийския градски съд. Прокуратурата не се съгласи, съдът също и делото започна по същество, като адвокатът на двамата се опита да обезсмисли отстраняването им, като представи молби за отпуск, подписани днес от двамата, за дълъг период от време - до юни. 

Според прокуратурата Рейзи и Мусева в съучастие с още едно лице са източили близо 2 милиона лева от общинския бюджет - пари, предназначени за строително-монтажни работи, които отивали не при фирмата, извършила ремонта, а у частно лице. 

По делото трябва да бъдат разпитани много от подчинените на двамата и затова, според прокуратурата, ако те останат на позициите си, ще повлияят на техните показания. С това не се съгласиха нито Рейзи, нито Мусева и поискаха съдът да откаже на прокуратурата да ги отстрани от длъжност.

Кметът на Созопол е пореден мандат градоначалник, избран от листата на ГЕРБ.