DSC_8005

DSC_8005

Панайот Рейзи: Созопол е предпочитана дестинация от българите

- Г-н Рейзи, на прага сме на туристически сезон, лято 2015 година. Подготвени ли сте за посрещанете нашите и чужди туристи, които ще изберат отново Созопол за своята лятна дестинация?
- Пред прага сме на лято 2015 г. Подговени сме. Каквото зависи от нас като Община е направено. Ще затворим цикъла с откриването на 28 юни на пречиствателната станция. За рязането на лентата очакваме премиера Бойко Борисов и министъра на екологията Ивелина Василева. А целият воден цикъл на Община Созопол ще бъде затворен през септември между 15-20 .
- Господин кмете, ангажирате ли се да направите прогноза, какъв ще е туристически сезон 2015 година за Созопол?
- Аз го виждам, като един много добър сезон. Дори може да бъде по-добър от предходния - 2014 година. Ние откриваме новия сезон тази вечер (на 3-ти юни б.а.) със старта на петото издание на франкофонския фестивал "Солей".
- Каква е легловата база?
- Над 100 000 е легловата база заедно с къмпингите. Хотелиери, ресторантьори и собственици на частни квартири вече са подготвени да посрещнат своите гости.
- Созопол е търсена дестинация от наши и чужди туристи. Какво ще бъде това лято?
- От години Созопол е търсена дестинация и предпочитана от българските туристи. Отново е голям интереса от страна на руските, както и от немски, английски и полски туристи. Да не забравяме, че над 4 500 апартамента в Созопол  са закупени от руснаци. Така, че те се чувстват поне през лятото, като местни хора, а не като гости на Созопол.
- Да не стане така, че в училищата на Созопол да открият паралелки на руски език?
- Не, защото руските туристи идват през лятото. А колкото до паралелките, щом са тук децата на руснаците трябва да се учат на български език.
- Как обаче ще коментирате състоянието на охраняемите плажове и тези без стопани. Има ли проблеми?
- На територията на Община Созопол имаме само два плажа, които са неохраняеми. Това са "Вромос" и "Шофьорският". А на охраняемите вече са сложени информиращи табелки.
- Г-н кмете, не мога да не Ви попитам за предстоящите общински избори. Вие ще се кандидатирате, нали?
- Да. Ще се кандидатирам за предстоящите общински избори на 25 октомври.
- Знаете ли дали има и други кандидати, които заедно с Вас ще се борят за кметското кресло?
- Явно, няма да съм сам, най-малко трима ще се яват за кмет на общинските избори. Засега знам, че има един представител на  БСП (репортерска проверка на сайт "Черноморие" установи, че става въпрос за Тихомир Енчев).
- Г-н Рейзи, в предните кметски кампании имаше повече кандидати? Как бихте коментирал сегашната ситуация, да няма толкова желаещи за поста кмет на Община Созопол?
- Явно хората от Созопол знаят, какво е свършено от мен по време на двата ми мандата.