Преди началото на всяка прожекция се обявява временната класация според гласовете на публиката. Снимка Черноморие-бг

Преди началото на всяка прожекция се обявява временната класация според гласовете на публиката. Снимка Черноморие-бг

Филмът "Паразит" на южно корейския режисьор Понг Чун-Хо е фаворит във временната класацията за наградата на публиката "Сребриста чайка". Носителят на "Оскар" за чуждоезиков филм получи оценка по шестобалната система - "Отличен'5.88". "Паразит" е сред филмите, включени в афиша на тазгодишното 18-то издание на  Международния "София филм фест на брега". След него на второ място с оценка "Отличен'5.71" се нарежда филмът "Мартин Идън" на режисьора Пиетро Марчело. На трето място с оценка "Отличен'5.68" бургаските кинозрители поставиха на българския филм "Бащата" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Гласуването за всеки пълнометражен филм е след края на всяка прожекция. На талонче, което почитателите на киното, получават на входа на салона, те пишат оценката си по шестобалната система. До края на кинофорума, който върви от 1-ви до 9-ти октомври, остават още няколко прожекции. И тази година всички пълнометражни, както късометражни филми, се прожектират в залата на Общинско кино "АБ" (в салона на драматичен театър "Адриана Будевска"). Резулатът от класацията ще стане ясен в последния ден на фестивала - 9-ти октомври.

По традиция на всяко издание в морския град се връчва статуетката "Сребриста чайка". Тя се дава като награда на публиката и на професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров. Заради пандемията от корона вирус, кинофорумът бе отложен от месец март за месец октомври. Така и тази година фестивалът се състоя. Като бонус за киноманите ще бъде прожекцията на филма "Мера споредъ мера" на режисьора Георги Дюлгеров. Тя е планирана за 9-ти октомври от 18.00 часа.

Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".