Филмът получи четири статуетки Оскар тази година

Филмът получи четири статуетки Оскар тази година

Броят на прожекциите на "Паразит" може да достигне до три броя на тазгодишното 18-то издание на "София филм фест на брега". Южно корейският филм на Бонг  Джун Хо, е в гвоздеят в програмата на морския кинофорум, който ще се проведе от 14-ти до 22-ри март  Филмът получи четири награди "Оскар" - за най-добър филм, за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий на 92-то издание на филмовата академия на САЩ. Организаторите от сдружение "Арт фест" бяха планирани една прожекция на 15-ти март. "Поради големият интерес на киноманите в Бургас включихме още една и планираме трета. Едната ще бъдат на 14-ти март от 15.00 часа преди официалното откриването на кинофестивала, а другата вероятно на 15-ти март", каза пред репортер на сайт "Черноморие" проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на "София филм фест на брега".

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие". Прожекциите на филмите са в Общинско кино "АБ", което се помещава в драматичен театър "Адриана Будевска".

Традиционно на финала на фестивала се връчват две статуетки "Сребриста чайка", дело на скулптора Никола Станчев. Едната награда се присъжда от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров за най-добър филм, а другата се дава от зрителите. Киноманите гласуват по шестобалната система след края на всяка прожекция. Филмът, събрал най-висока оценка, получава приза на публиката.