Докладната записка бе приета с 48 гласа за. Снимки Лина Главинова и архив Черноморие-бг

Докладната записка бе приета с 48 гласа за. Снимки Лина Главинова и архив Черноморие-бг

Пари за ремонта на залата на Дружеството на бургаските художници ще има. Това решиха общинските съветници на първото заседание за новата година на местния парламент от мандат 2019-2023 г. Докладната записка с предложението за финансиране на обновяването е на съветниците от ГЕРБ - Калояна Живкова, Севдалина Турманова, Веселин Пренеров, Тони Минасян.

Идеята за обновяването на залата, която се намира на улица "Александровска" №22 и нейното превръщане в европейска галерия е на председателя на Дружеството на художниците Добрин Вътев. Той я лансира преди малко повече от година, когато бе избран за председател на Отчетно-изборното събрание на Дружеството в морския град. Повече от десет месеца бяха необходими на екипа, за да изготви проекта. Той е дело на Явор Стоев, Александър Караджов, Димитър Добрев. Те са го направили безвъзмездно.

Ориентировъчно сумата за обновяването се очаква да бъде около 100 000 лева.

Проектът предвижза изграждане на нов вход с външни стъпала и ремонт на съществуващата изложбена зала. Дружеството на бургаските художници (ДБХ) е създадено през 1956 г. Към момента негови членове са над 100 художници. Те представят своите творби в залата на улица "Александровска" № 22. Въпреки че локацията е в идеалния център на Бургас, често гостите на града не стигат до нея заради липсата на добра видимост към залата.  

Пространството с произведения на изкуството дели общ вход с административната част на дружеството. Към момента няма и лесен достъп до помещенията за майки с колички, както и за хора, които са трудно подвижни.

Всичко това затруднява дейността на дружеството, което поддържа изложби през всички 12 месеца в годината.

ДБХ участва в биеналето за съвременно българско изкуство "Приятели на морето", което е възобновено през 2004 година след 20-годишно прекъсване. Картините от биеналето се експонират в изложбената зала на "Александровска" № 22 и градската художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас.

Изявите на членовете на дружеството се включват в традиционната изложба на 24-ти май, където се връчва наградата "Млад художник" на името на Руси Стоянов, обща изложба на бургаските художници на 6 декември (Никулден и празник на Бургас), когато се връчва наградата "Художник на годината" и много други общи и индивидуални изложби.

ДБХ разполага с изготвен проект за изграждане на нов вход към изложбената зала, който ще даде възможност на минувачите по улица "Александровска" да имат видимост към залата. Към този втори вход ще има монтирана и рампа, която ще осигури и лесна достъпност за всички ценители на изкуството.

Предвижда се и малка открита площ за организиране на други арт събития на открито.

В докладната си записка съветниците от ГЕРБ предлагат на колегите си да вземат решение със следния текст: "Възлага на общинска администрация, при изработване на проект за бюджет на Община Бургас за 2020 г., да предвиди необходимите средства за изграждане на нов вход с външни стъпала и ремонт на съществуващата изложбена зала на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" № 22". С 48 гласа "за", 0 "против", 0 "въздържал се" докладната записка бе приета. Парадоксалното в случая е, че тя се приема на сесия, на която съветниците трябва да гласуват и проекта за бюджет на Община Бургас за 2020 година. А макро рамката е готова преди повече от месец и вече е била обсъждана на заседанията на постоянните комисии в ОбС.

Галерия