Кметът на Варна Благомир Коцев (вляво) се срещна с министъра на финансите Асен Василев. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев (вляво) се срещна с министъра на финансите Асен Василев. Снимка Община Варна

„Пари за Варна ще има. Възможна е финансова инжекция в милиони левове свежи пари за варненци“, каза кметът на Варна Благомир Коцев след среща с министъра на финансите Асен Василев.

По думите му Варна трябва да покаже добра проектна готовност, за да получи повече средства. „Заварихме твърде малко готови проекти. Ще работим денонощно да наваксаме това изоставане на общината“, коментира Коцев. Той посочи, че при пълна мобилизация Варна ще подобри готовността си да приеме европейски и български средства, и то при точни правила и пълна прозрачност, за да могат да се активират важните за общината инвестиционни проекти. Кметът заяви, че лично ще следи процесите да са чисти и да се изпълняват при пълно върховенство на закона.

„Имаме да догонваме Бургас в усвояването на европейски средства. Това, че имаме да постигаме догонващ растеж не ме плаши, а ме амбицира“, каза още Благомир Коцев.

Той допълни, че средствата, които морската столица може да получи при кандидатстване в равни условия с другите общини, биха могли да се използват за разнородни дейности. Те са свързани със строителство и оборудване - улично осветление, техника, ремонти, пътища, училища, нови паркове, паркинги, пазари, брегоукрепване, улици, тротоари и много други.