Консултациите се състояха в залата на Областна управа - Бургас. Снимки Черноморие - бг

Консултациите се състояха в залата на Областна управа - Бургас. Снимки Черноморие - бг

Партиите не се разбраха за председателското място в Районната избирателна комисия. Областният управител на Бургас Мария Нейкова свика консултации за състава на РИК с участието на представители на партии, които са пралементарно представени. Съставът на РИК е във връзка с извънредните избори за Народно събрание, за президент и вицепрезидент, които ще се проведат на 14 ноември 2021 г.

Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е 17 души в т. ч. председател, секретар и двама зам.-председатели.  Право на участие в състава на РИК имат: "Има такъв народ" - 5 членове, коалиция "ГЕРБ - СДС" - 4 членове, коалиция "БСП за България" - 3 членове, ДПС - 2 членове, коалиция "Демократична България - Обединение" (ДА България, ДСБ, Зелено движение) - 2 членове, коалиция "Изправи се! Мутри вън!" - 1 член.

Политическите сили не стигнаха до консенсус за председател и секретар на комисията. Партия "Има такъв народ" предлага Фани Семерджиева, а ГЕРБ - СДС - Михаил Хаджиянев. За позицията секретар също има две номинации: Коалиция "БСП за България" излъчи Георги Михов, а от партия ДПС - Емине Иляз. За двете позиции на заместник-председател предложенията са от коалиция "Демократична България" за Христина Хаджиатанасова и коалиция "Изправи се! Мутри вън!" - Димитър Вълчев.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна избирателна комисия, която ще излезе с решение за разпределяне на ръководните позиции и назначаване на състава на РИК.

Галерия