Председателят на ОбС Севдалина Турманова участва в предизборната надпревара. В нея се включва и колегата й Владимир Павлов, но от друга политическа сила. Снимки Архив Черноморие-бг

Председателят на ОбС Севдалина Турманова участва в предизборната надпревара. В нея се включва и колегата й Владимир Павлов, но от друга политическа сила. Снимки Архив Черноморие-бг

Съветници от различни политически партии, които са партньори в Общинския съвет на Бургас, ще се изправят един срещу друг на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 4-ти април. И обратно - политически опоненти в местния парламент стават коалиционни партньори на предстоящите избори.

25% от настоящите съветници ще участват в листите на своите партии за парламентарните избори във Втори многомандатен избирателен район Бургас.

Групата с най-много кандидати за народни представители е ГЕРБ. Четирима съветници от партията са включени в листата за вота през април. Това са председателят на ОбС - Севдалина Турманова, Веселин Пренеров, Иван Гаврилов и Пеньо Мечков.

Георги Дракалиев от ВМРО, който за втори път влиза в местния парламент чрез листата на ГЕРБ, сега ще бъде опонент на колегите си от групата. Дракалиев, който е областен лидер на "войводите" е част от листата им с народни представители във Втори многомандатен избирателен район Бургас. Вместо в коалиция с ГЕРБ, сега той ще се явява на вота през април в партньорство със СЕК. В ОбС групата на "Средна европейска класа" е опозиция на мнозинството. Но споразумението подписано между председателите на двете партии на национално ниво - Красимир Каракачанов (ВМРО) и Георги Манев (СЕК) ги събра в една листа. Така съветникът от СЕК Христина Секлемова сега ще си партнира с иначе опонента в местния парламент Георги Дракалиев.

В предизборната битка влиза и Боян Дяков от НФСБ. Съветникът е част от листата на коалиция "Воля - НФСБ".

В едномесечната политическа надпревара ще участва и Владимир Павлов от листата на "Ние, гражданите". Той влезе в ОбС - Бургас като водач на листата на "Възраждане", но месеци след като положи клетва се обяви за независим. Сега ще се цели в парламента от друга политическа сила.

И Димитър Найденов от "Демократична България - обединени" отново е в предизборна кампания. Той участва в листата на същата коалиция, част от която е неговата партия "Да, България".

И трима от четиримата съветници на "Движение България на гражданите" са кандидати за народни представители. Това са Живко Табаков,Костадин Андонов и Стоян Грозев. Те са част от листата на коалиция "Изправи.се! Мутри вън".

Предизборната кампания няма да пропусне и съветникът от коалиция "БСП за България" Павел Маринов. Той участва в листата на своята партия.

Изборите за 45 Народно събрание ще се проведат на 4-ти април.

Галерия