Четири автобуса с украинци потеглиха от центъра в Елхово за село Ястребино. Снимки Божидар Събев

Четири автобуса с украинци потеглиха от центъра в Елхово за село Ястребино. Снимки Божидар Събев

Първите автобуси с украинци, които са били настанени през последните три месеца в хотели във Варна, пристигнаха днес в лагера за мигранти в Елхово, който ще бъде използван за т.нар. буферен център. По обяд пък 200 души потеглиха от същото място с четири автобуси към село Ястребино, област Търговище, където ще бъдат настанени.

От днес започва да действа новата програма за настаняване на украинци. Те ще бъдат преместени в бази, предимно във вътрешността на страната. Хотелиерите, които са съгласни да приемат украници по новата програма, ще получат по 15 лева на ден за издръжката на човек - нощувка, закуска, обяд и вечеря.

Преместването на украинците започна на 29-ти май, неделя, с не особен успех. Много малка част от тях, въпреки че бяха попълнили декларации, се качиха на влак или на автобус, за да отпътуват за новото място, където да бъдат настанени. Стрес сред украинците, които не знаеха, къде отиват, хаос в организацията на превозните средства и празни вакони, които са били композирани по линията Бургас - София и Варна - София. Това е накратко картината с преместването на украинците през последните четири дни. Заради това от правителството обявиха, че прекратяват националния план. Тези украинци, които няма къде да отидат ще бъдат транспортирани до двата буферни центъра - в Елхово и в Сарафово, където ще престоят не повече от 72 часа, след което ще бъдат извозени до базите, които са отредени за настаняването им.

Украинците, които не искат да бъдат преместени, отиват в буферни центрове

Лагерът в Елхово разполага с контейнери, в които могат да бъдат настанени 1 750 души. До днес той бе "замразен". Лагерът е изграден с друго предназначение - там да бъдат настанявани нелегални мигранти, които са влезли у нас. Поради тази причина около него е издигната двуметрова бетонна стена, а над нея има около 3-4 метра телена ограда. Точно тази гледка потресе първите украинци, които бяха транспортирани тук.

До края на деня в лагера в Елхово се очаква да пристигнат още около 1000 украинци от хотели във Варненска и Бургаска области.

Буферният център е само за украинци, които са декларирали, че няма къде да отидат. Те могат да останат там не повече от три денонощия преди да бъдат качени на автобуси и откарани в друга посока.

Галерия