Представянето на Плана и Програмата събра заинтересовани бургазлии в сградата на ОбС. Снимка Община Бургас

Представянето на Плана и Програмата събра заинтересовани бургазлии в сградата на ОбС. Снимка Община Бургас

Първите проекти за саниране на жилищни блокове ще бъдат факт най-рано през март 2023 година. Това стана ясно от представяне на новите механизми за финансиране на мерки за енергийна ефективност и ВЕИ от Национален план за възстановяване и устойчивост и програма "Развитие на регионите" 2021-2027 година. Очакванията са и Плана, и Програмата да бъдат одобрени в средата на есента. Това напрактика означава, че изискванията за кандидатстване ще са ясни най-рано в края на есента, а първите одобрени за реализация проекти ще бъдат факт през март догодина.

Все още не са ясни критериите за кандидатстване по Програмата. На този етап е ясно, че собствениците на жилища ще трябва да участват със собствени средства за енергийно обследване, за изготвяне на технически паспорт на сградата. Тези средства ще бъдат възстановени на по-късен етап, но все още не е ясно кога. "Не могат да бъдат представени стари проекти, ако вече има такива за съответните сгради. Собствениците отсега могат да започнат да подготвят документи, но на свой риск, защото още не са съвсем ясни критериите за кандидатстване", заяви Ивайло Стоянов от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От презентацията стана ясно, че с предимство ще се ползват проекти, които представляват комбинация от сгради, цял квартал или сгради на една улица.

Средствата за саниране по Програмата възлизат на 356 млн. евро. Все още не е ясно кой ще администрира програмата на местно ниво. В предишния програмен период това бяха общините. Тe помагаха на Сдруженията на собствениците да подготвят документи и да кандидастват за саниране на своя блок. Тепърва предстои да се изясни кой ще извършва тази дейност по Програмата.

Галерия