През последните няколко години почти нулевите лихви по банковите депозити насърчиха хората да инвестират в недвижими имоти. Снимката е илюстративна

През последните няколко години почти нулевите лихви по банковите депозити насърчиха хората да инвестират в недвижими имоти. Снимката е илюстративна

След като преодоля кризите от началото на нулевите и края на десетте години, пазара на имоти в България уверено расте средно с по 6,8% годишно за периода от 2012 до 2022, според данни от Националния статистически институт. По данни на агенцията за недвижими имоти "Съни БГ" (www.sunnybg.com) през последните 3 години този ръст се ускорява, като достига до над 10% годишно. Например само за първото тримесечие на 2021 цените са се увеличили с над 5%. През второто тримесечие на 2023 година цените на имотите отбелязват ръст от 3,1%, което е ръст с повече от 12% на годишна база.

Наблюденията на българските брокери съвпадат с изводите от обширното изследване на Института за швейцарска икономическа политика (Institut für Schweizer Wirtschaftspolitik),  според което в годините от 2023 до края на десетилетието цените в Южна Европа ще растат с около 18% годишно, а цените на имотите в Източна Европа ще бележат ръст от средно над 14% годишно. Същите цифри потвърждава и германския институт за изучаване на пазарите към Мюнхенския университет. Швейцарските и германските специалисти са категорични, че цените на жилищата в Европа ще продължат да се покачват, като най-силния ръст се очаква в Южна и Източна Европа, а най-слаб растеж – в Северна и Западна Европа.

През последните няколко години почти нулевите лихви по банковите депозити насърчиха хората да инвестират в недвижими имоти, посочват експертите. Ето защо жилищният пазар започна стремглаво да расте през 2014 г. и оттогава непрекъснато се ускорява, възстановявайки се след масивния срив от 2008-2009. Преди това, от 2000 до 2008 г., пазара на имотите в България отбеляза рязък растеж, като цените на жилищните имоти скочиха общо с около 300% за 7 години.

След краткосрочно колебание заради кризата от Covid-19 през 2020 година, българската икономика отново започна да отбелязва ръст от средно 4% годишно през 2021 и 2022. Това е един от факторите, поради които от няколко години търсенето на жилища значително надвишава предлагането и този дисбаланс на българския имотен пазар ще продължи и през 2023-2024 г.

Ниската доходност на банковите депозити стана все по-очевидна в България в периода 2021-2023 г. За всички вече е ясно, че държането на пари в банка е нерентабилно. На фона на отрицателната доходност на срочните банкови депозити недвижимите имоти се превръщат в изключително изгодна инвестиция: те могат да се отдават под наем с годишна доходност от 5-7%, а след няколко години могат да бъдат продадени на по-висока цена.

Друг фактор, който неминуемо влияе върху цените на имотите са цените на строителните материали –те са поскъпнали през последните 3 години средно с 11% годишно. Това разбира се означава, че цената на строителството се е увеличила, което неминуемо води до повишаване на цените на недвижимите имоти. Друг фактор за увеличените цени на жилищата са достъпните кредити и ръста на доходите, което увеличава броя на хората, които желаят да инвестират в имот.

Ако България бъде приета в еврозоната и Шенген, което се очаква да стане през 2025-2026 г, това ще даде нов тласък на цените и специалистите очакват ново поскъпване на имотите в България с около 15% в годината, в която страната въведе еврото като национална валута.