DSC_6737

DSC_6737

Пепа Седларска: Силата е в цвета. Трябва да си минал през всички

Работи като критик, изследовател, пропагандатор на българското изобразително изкуство. Има публикации във вестници, специализирани издания, каталози, енциклопедии, сборници и др.
В момента Пепа Седларска твори в ателието си, което се намира в центъра на Бургас. Там прекарва по няколко часа на ден в досег с изкуството, което е нейният начин на живот.
Преди две седмици за фамилията Седларски се заговори и в национален план. Синът Теодор Седларски бе назначен в служебния кабинет на Огнян Герджиков за министър на икономиката. 
- Г-жо Седларска, последните годидини активно пътувате и рисувате. Посетихте Индия и Доха. Какъв пъзел започнахте да подреждате за себе си от тези пътувания на Изток?
- Че изкуството е по-голямо, отколкото си мислим. То е откривателство, идея, факел. Ако нямаш какво да кажеш, се мъчиш. Ако си в потока на изкуството, ти го създаваш.
Сега рисувам, пиша. Започнах да разглеждам и нашите художници, да си ги отсявам, защото нямаме сито. Нямаме списание за изкуство от години. Новините, които гледаме вечер, не завършват с изкуство, а със спорт, да, много е добър спортът, но нямаме парченце изкуство. И това вече лишава и самите автори от една оценка.
- Вие представяте автори при откриването на техните изложби. Как си избирате художниците, които са презентирате?
- Никак не е трудно. Човек, който е новатор, който работи много и има какво да каже - той е по-скромен и не прави много изложби. Има художници, които по десет години не показват нищо, но са скъпоценни. Те крият творческия диамант.
Има и такива, които непрекъснато правят изложба.
В днешно време нещата се размиха. Няма чисто, т.нар. "елитарно" изкуство. Има някои галерии, които си подбират авторите, с които работят. Но като че ли напоследък самодейната вълна надделя.
- След като се отдръпнахте леко през последните години и като наблюдавате процеса отстрани, какви пропуски виждате, какво усещате, че се е пропукало и не може да бъде запълнено?
- През прехода нямаше време за изкуство. Имаше много наболели теми. Хората трябваше да стъпят на нови основи, а изкуството е дребно. То трябва да се роди, когато нещата се успокоят. Такова беше времето. Има много талантливи хора и България ще продължава да дава художници.
- Коя е темата, която ви следва през житейския ви път и не може да избягате от нея в картините си?
- Това постепенно изграждане тухла по тухла на един свят, едно бавно градиране на нещата, понякога има застой. Това е една диаграма на душата. Тук няма съревнование. Вътрешната ти стълбица те води.
- До къде сте стигнали, изкачвайки се по вашата стълбица?
- Това са лични неща.
- Какво продължавате да търсите?
- Виждаш, че светът сам по себе си се променя. Отначало се радвах на композициите, на майсторлъка, на хубавата картина. После видях, че всеки човек с филиграмно изкуство може да направи копие на нещо. Важното е вътрешният изблик. Виждаш, че сам по себе си че цветът носи сила. Два цвята са диалог, три цвята са разговор, един цвят е мълчание. Цветът има много сила. За да направиш нещо, трябва да си минал през всички цветове, през всички композиции. 
- Всичко, което се случва в света днес, това злободневие, проблемите у нас и в световен план как ви се отразяват на вас като човек на изкуството?
- Това е вечният театър. Не може без това. Тук не е Рай. Тук сме дошли да учим уроци. Всеки си е взел шапката и играе като един или друг. Иначе няма да има развитие в природата.
Не критикувам. Гледам всичко като наблюдател, с интерес. Не заставам на ничия страна, защото ако го направя, трябва да бъда срещу другите. И времето си избира актьорите, и то си избира постановките.
- Как успявате да усетите духовното, което хората носят, като се има предвид колко сме забързани, колко сме мрачни?
- То си личи по разговора, по жеста, по добрата постъпка. Един човек, който иска да направи добро, си личи. Понякога бъркаме двете неща. Няма точна граница кое е добро, кое е лошо.
Това, което трябва да свършим за мига, го правим по най-добрия начин. А дали е добро или зло - други ще кажат.
- Около вашето семейство се разшумя последните седмици. Вашият син Теодор бе назначен за служебен министър на икономиката. Не може да не сте горда майка?
- И тук наблюдавам. Всяка майка се радва на детето си, че е получило някаква оценка. Той ни каза един ден преди обявяването на имената на хората, които ще влязат в служебния кабинет. И за него беше изненада. Знам, че си обича работата, професията. За него откъсването си беше свръх напрежение. Не можем всички да се крием. Трябва да се направи нещо.
- Като изпитание ли приемате включването му в служебния кабинет, или като предизвикателство?
- Като работа. Сложен си на дадено място и трябва да си свършиш задачите. Съвсем естествено.
- Промени ли се отношението на близките ви към вас? Започна ли телефонът да звъни и да се обаждат хора, които дълго не са ви търсили?
- При мъжа ми Венко е така. Аз се скатавам. Но много хора се обадиха, роднини най-вече. Но той минава винаги през центъра, никога през странични улички и казва, че го спират хората да го поздравят.
Нормално е. Такива сме хората.
- И това ще мине...
- Да, това си е работа. Трябва да се свърши добре.
- Т.е., смятате, че ако всички си вършат работата и не се главозамайват, нещата ще се случват?
- Всеки трябва да свърши нещо, не може да се скатаваме, а интелигенцията го направи. Големите художници, които носят голям заряд, минаха на малък формат, за да могат да се продават творбите им. Другите мълчат, защото няма кой да ги разбере.
Сега е време да се отърсят хората. Всеки трябва да помогне. И понякога човек с най-обикновена професия може да помогне да се развърже възелът. Това детето ми го каза. И младите го твърдят.
Започнах да проявявам интерес към младото поколение. Идват нови хора.
- С какво са различни поколенията сега?
- По са освободени. Казват, каквото мислят, и правят нещата с вътрешно убеждение. Обичат си традициите и родината, но искат да покажат своя свят. Старите шлагери не вървят.
- Започнахте ли да гледате сега по-често новини, откакто синът ви е министър?
- Определено да. Не всичко гледам, не само защото имаме представител от семейството в кабинета. Това е исторически момент. Над България пада отново нещо, което ние трябва да разчетем. Стават интересни неща. Всичко буботи, бълбука. Изкачат личности, образи. Възхищавам се на някои хора. За да овладееш това състояние, се иска мъдрост. Иска се смелост и любов към България.
- Смятате ли, че българите ще постъпят мъдро на 26-и март, когато са предсрочните парламентарни избори?
- Българите винаги са били мъдри. Това, че не протестират, а търпят, нищо не означава. Точно когато трябва се намесват.
- Мислите, че ще направим правилния избор?
- Абсолютно. Никога не са правили обратното. Някои смятам, че сме бъркали. Не е така. Моментът е бил такъв. Махалото се движи наляво и надясно. Когато много отиде наляво, се връща надясно и обратно.
- Според някои пророчества България ще тръгне нагоре, когато начело на страната застане жена и това ще се случи през 2017 година? Смятате ли, че тази жена вече се е появила? Ние сме имали досега една жена министър-председател на служебен кабинет - Ренета Инджова.
- Не съм чела тези пророчества, но защо не. Ренета Инджова се справи много добре. Жените имаме по-детайлен поглед. Ние гледаме нещата в елементите, докато мъжете гледат нещата по-глобално. Когато нещата станат много сложни, идват жени, за да ги оправят.
Трябва да се укротят нещата. Важно е държавата да бъде в баланс. Ние сме част от една композиция, в която участват и Сърбия, и Турция. Ако едната част бълбука, композицията ще се размести. Всяка държава трябва да се старае да запази баланса си.
- Като човек, който обича да пътува на Изток, подвластни ли сте на източните традиции и на прогнозите на китайския хороскоп например? На това, което те вещаят.
- Гледам понякога и чета, но не смятам, че това е миродавно за всички. Всеки си има уникална съдба и уроци, които трябва да мине. Всеки си има път.
Нашите народни традиции и обичаи са уникални. Ние знаем всичко, носим си мъдростта. 
- Защо в изобразителното изкуство жените винаги са на по-заден план от мъжете?
- Интересен ми е бил този въпрос. Има много жени художнички, но те остават на заден план, защото е било мъжно време, мъжки са били времената. Философията е такава, че мъжът трябва да води. Но пък има толково вдъхновителки. Сега няма разлика. Има много водещи жени в това изкуство. Женита са по-камерни, мъжете работят с размах. Нямам точен отговор на този въпрос, но сигурно така трябва да бъде.
- Защо преди няколко години се опитахте да възродите симпозиума по скултура и след това той така си затихна отново?
- Този симпозиум иска много пари. През 2012 година направихме един опит да го възродим, но парите са причината за това да не бъде продължен. В Морската ни градина има паметници, изработени от професори в Академията, но тогава са били студенти.
- Бързо ли забравяме хората на изкуството, които вече не са между нас?
- Не, то изкуството си зрее много бавно. Сега изкача една любов към автори от Възраждането. Всяка картина си има своя публика и своя стопанин, но дали живее за сегашното време или за бъдещето. Това никой не знае.
- Кой е авторът кой ви привлича и ви кара да се връщате отново и отново към творчеството му?
- Много са. Навремето много дълго живях с Пикасо. Един Матис е прекрасен, един Кандински... Пикасо открива нова гледна точка. Възраждането е гледало фронтално на нещата - Рафаело, Леонардо са работили така, Мона Лиза е фронтално изобразена. През XV - XVI век започват да раздробяват фигурата, не са толкова монументални и произведенията им гледат малко встрани. Пикасо казва така: Едни гледат фронтално, аз мога да гледам един образ отзад, отдолу, отгоре, отвътре, отзад, отвсякъде. Той е чудо. След него всичко става много по-лесно.
- Кои е факторът, кои са хората които определят дали един човек е художник?
- Изкуствоведа и времето. Изкуствоведът дава мнението си за мига. Ако произведението обаче се забрави с времето, значи не е изкуство, а авторът е бил еднодневка. А не си спомня за него никой, ако не е продължена веригата т.е. ако не предадеш факела на следващия.
Пирамидите, гръцката керамика са вечни, те не могат да бъдат забравени. Това се отнася и за книгите, и за поезията.